De veerdienst Dommerholt vaart als fiets- en voetveer over de IJssel, heen en weer tussen Gorssel en Wilp.
Volledig scherm
De veerdienst Dommerholt vaart als fiets- en voetveer over de IJssel, heen en weer tussen Gorssel en Wilp. © Archief / Hissink

Belangenclub vreest ondergang Gelderse veerdiensten door bezuiniging: ‘Het zijn onmisbare schakels’

Zijn er straks geen veerponten meer in Gelderland? Het is niet ondenkbaar. Vanaf 2024 geeft de provincie geen geld meer via het zogeheten ‘Verenfonds’ en dat zou het einde van de Gelderse veerdiensten kunnen betekenen. De Vrienden van de Veerponten, waarin besturen van de diensten zich hebben verenigd, luidt daarom de noodklok.

7 reacties

 • Eric Moll

  3 maanden geleden
  .... voor gebruikers zónder een auto.
 • Eric Moll

  3 maanden geleden
  Pontjes waarmee auto's over het water de andere oever kunnen bereiken zouden gefinancierd moeten worden uit het budget voor het Rijkswegennet c.q. de wegenbelasting. Immers betaal je als gebruiker ervan voor de weg die naar de pont leidt. Aan de andere oever kom je wéér op een weg waarvoor je wegenbelasting betaalt. Alle overige gebruikers van pontjes kunnen gesubsidieerd worden via het Verenfonds. Dat hoeft dan immers alleen te subsidieren voor
 • Joost Boswijk

  3 maanden geleden
  @H de Vries: infrastructuur is mede een taak van de provincie. Bovendien varen de veren en ponten vaak tussen twee gemeentes, dus om het over de heining te gooien naar de gemeente, is wel heel erg (te) kort door de bocht. Vreemd vind ik de vermelding van het pontje van Scheers in Deventer. Dat vaart tussen twee delen van deze Overijsselse stad en ik meen me te herinneren dat de gemeente in ieder geval de vergunning verllent.
 • S.A. Hoffstädt

  3 maanden geleden
  Natuurlijk moeten alle veerponten blijven. Ook ten behoeve van de vele fietsende toeristen en recreanten uit de buurt. Willen we dat toeristen en dagjesmensen van hier overal met een auto heenrijden zodat het hier nog viezer en drukker wordt?
 • M.C. Fels

  3 maanden geleden
  Dieren en Brummen zijn zeker belangrijke pontjes. Dat de pont bij Gorssel belangrijk is geloof ik niet. Die was er vroeger ook niet, nooit gemist, die is zuiver toeristisch. Ik zou er geen geld in steken.
 1. Roulerende ‘toverstaffen’ moeten zorgen dat Zutphenaren elkaar meer helpen
  PREMIUM

  Roulerende ‘toverstaf­fen’ moeten zorgen dat Zutphena­ren elkaar meer helpen

  Amper rond kunnen komen door de gestegen energieprijzen, levensmiddelen die duurder worden en eenzaamheid. Het is voor sommige mensen de bittere realiteit. Veel van hen kunnen wel wat hulp gebruiken, maar durven daar vaak niet om te vragen. Met roulerende ‘toverstaffen’ wil de gemeente Zutphen inwoners aansporen elkaar meer te helpen. ,,We willen mensen inspireren iets voor een ander te doen.”