Veel vrijwilligers maken in de studio van Berkelstroom FM aan de Laarstraat in Zutphen op professionele manier radio. Hier zit Rik Lubbering achter de knoppen, Adjan Pepers en Gerrit Nijkamp (r) verzorgen de presentatie. Berkelstroom tv is voorlopig van de baan.foto Zutphens persbureau
Volledig scherm
Veel vrijwilligers maken in de studio van Berkelstroom FM aan de Laarstraat in Zutphen op professionele manier radio. Hier zit Rik Lubbering achter de knoppen, Adjan Pepers en Gerrit Nijkamp (r) verzorgen de presentatie. Berkelstroom tv is voorlopig van de baan.foto Zutphens persbureau

Berkelstroom richt pijlen op radio

ZUTPHEN - Eigenlijk was het al een tijdje een blok aan zijn been. Omroepmanager Sander Hoekman wist begin dit jaar al dat Berkelstroom TV het om financiële redenen niet zou gaan redden.

Ondanks deze wetenschap bleef de zender als kabelkrant in de lucht. Het dwong Hoekman om de zender constant actueel te houden en dat kostte hem - naast het maken van radioprogramma's- veel tijd en energie. Toen de televisiezender in september helemaal was teruggebracht tot slechts een logo op het scherm met (eigen) radiogeluid, besloot Hoekman de knoop door te hakken: stoppen ermee. Op 6 december ging het beeldscherm radicaal op zwart. Dat deed wel wat pijn, maar het gaf Hoekman wel de ruimte om zich voortaan volledig te richten op het maken van de radioprogramma's.

De studio van B(erkelstroom)FM aan de Laarstraat 77 in Zutphen mag zich professioneel noemen. Een groep van 35 vrijwilligers verzorgt om beurten zeven dagen in de week de invulling van de zendtijd.

Heel uitgebreid is de programmering niet. Van zeven tot vijf overdag worden er live- en eerder opgenomen programma's uitgezonden. Van zeven tot acht uur 's avonds zendt BFM een actualiteitenprogramma uit waarbij gasten aan het woord komen. De rest van de tijd vult BFM op met non-stopmuziek en korte nieuwsblokjes.

Hoekman: "Via het rijk ontvangt de gemeente 1,30 euro per huishouden voor de lokale omroep. Van dat bedrag wordt jaarlijks echter zo'n 18 procent belasting afgetrokken. Wat er overblijft is voor ons. We kunnen de zender er net draaiende mee houden.

De licentie voor televisie hebben we en die houden we ook. Maar nieuwe televisieapparatuur kost zeker 30.000 euro en dat is er niet. Het einde van Berkelstroom TV geeft voorlopig wat rust. We kunnen er nu voor zorgen dat BFM groeit in kwaliteit."

Hoekman werkt in het dagelijks leven als internetprogrameur. Hij heeft geen achtergrond als radiomaker, noch heeft hij een journalistieke opleiding gevolgd. Net als zijn collega's is hij min of meer autodidact. "Eigenlijk ben ik gewoon een luisteraar die aangeeft wat hij graag wil horen." Maar wie bepaalt nu wat de gemiddelde luisteraar graag wil horen? Hoekman: "Een onderzoek naar de smaak van de luisteraar kost veel geld. Zolang we dat niet hebben, moeten we het muziekaanbod breed houden. Het voorkomt dat mensen tijdens het luisteren afhaken. Tussendoor geven we lokale informatie door. De agenda van een gemeenteraad bijvoorbeeld of een aanstaande braderie. We willen naar een zelfstandige, informatieve zender met een brede programmering waar de mensen uit de omgeving zich in thuis voelen." Een fusie met een zender als bijvoorbeeld Gelre FM ligt gevoelig. Hoekman: "Hoewel we na een fusie waarschijnlijk meer geld te besteden hebben, vrees ik dat we onze eigen identiteit kwijt zullen raken. En dat is nu juist wat we niet willen."

Zutphen