Volledig scherm
Een vrijwilligster maakt een van de gastenkamers in een hospice in gereedheid. Foto Theo Kock

Beroep op hospice Zutphen neemt toe

ZUTPHEN - Er is dit jaar veel vraag van mensen om in het Hospice Zutphen te kunnen overlijden. Tot en met september waren er al meer gasten dan in geheel 2015. De groei leidt vooralsnog niet tot problemen.

Het hospice is een plek waar terminaal zieken de laatste periode van hun leven kunnen verblijven. Het is geen zorginstelling; de opzet is juist een huiselijke sfeer te creëren.

Vorig jaar maakten 54 mensen gebruik van de voorziening, de jaren daarvoor schommelde dat aantal rond de 50. In september van dit jaar lag het aantal gasten al boven de 60. De afgelopen weken was het rustiger, voor de komende tijd zijn er weer aanmeldingen.

Het hospice kan de groei nog goed opvangen, zegt een woordvoerder. In het pand aan de Thorbeckesingel kunnen maximaal vijf terminale gasten tegelijk verblijven. Als de nood aan de man is, is het een optie om terug te vallen op het hospice in Warnsveld.

Ook wat personele bezetting betreft kan het hospice het bolwerken. Er zijn ongeveer 100 vrijwilligers, onlangs hebben zich nog eens zo'n vijftien mensen gemeld om een opleiding te volgen.

Zutphen