Brandweerlieden bestrijden de grote brand bij afvalverwerker Talen in Meppel.
Volledig scherm
PREMIUM
Brandweerlieden bestrijden de grote brand bij afvalverwerker Talen in Meppel. © René Wiegmink

Betere brandveiligheid van afvalverwerkers is lastig te verplichten: wetgeving ontbreekt

Brand bij afvalverwerker Attero in Wilp is nagenoeg een jaarlijks terugkerend fenomeen. De afgelopen vijf jaar was het maar liefst vijf keer raak. Ook bij andere afvalverwerkers komen branden geregeld voor. Volgens adviseurs brandveiligheid is er, ondanks overlast voor de omgeving, maar weinig tegen te doen omdat wetgeving ontbreekt. 

Broei is verreweg de grootste aanstichter van branden bij afvalverwerkers. Dit komt voor bij hogere temperaturen. Of dit bij Attero nu ook het geval was, is nog niet zeker. Wel had de omgeving behoorlijke overlast van de brand: de stank was tot Deventer te ruiken en de brandweer adviseerde gewassen waar roetdeeltjes op zijn gevallen niet te eten. Het was bovendien de vijfde keer in vijf jaar tijd dat er brand was bij Attero, meldt Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland.  

  1. Drugs, burenruzies en prostitutie: zo groot is de woonoverlast in jouw woonwijk in Zutphen
    PREMIUM
    Interactieve kaart

    Drugs, burenru­zies en prostitu­tie: zo groot is de woonover­last in jouw woonwijk in Zutphen

    Geluidsoverlast, drugsoverlast, extreme woningvervuiling, een vermoeden van criminele activiteiten en overlast door bezoekers van prostitutie bij een woning. Een greep uit de woonoverlast in de gemeente Zutphen in het afgelopen jaar. De gemeente probeert via een proef overlast in de gemeente eerder te signaleren om zo sneller in te kunnen grijpen. Het afgelopen jaar werden er 53 incidenten in behandeling genomen.

Zutphen