Bewoner brandpand: Opeens hoorde ik gedonder en geknetter

Met lede ogen toezien hoe er brand woekert in je huis, zonder dat je wat kunt doen. Het overkwam Zutphenaar Henk Derickx vannacht. Voorlopig kan hij niet terug in zijn huis aan de Graaf Ottosingel.

Terwijl de brandweer vanaf de kant van de singel probeert de vlammen te bedwingen, staat Derickx in zijn eentje aan de achterkant van zijn huis te kijken. Hier - aan het eind van de Groenesteeg - kijkt hij machteloos toe. ,,Ik sliep bijna, luisterde nog wat radio toen ik opeens gedonder en geknetter hoorde'', vertelt hij, kalm. Het is ijzig koud.

Misse boel

Hij wist gelijk dat het misse boel was. ,,Ik zag een enorme gloed, heb meteen 112 gebeld. Ik was de tweede beller. Daarna heb ik gekeken of ik nog wat waardevolle spullen mee kon nemen en ben naar buiten gegaan.'' Op weg naar buiten trof hij zijn buurman, die in het andere deel van het gesplitste woonhuis woont.  ,,Hij schoot de trap af, vroeg zich af wat er aan de hand was. Hij had op dat moment nog niks in de gaten.'' 

Een uur na zijn melding verbijt hij zich. Hij meldde direct aan de brandweer dat ze via het Hogestraatje en de Groenesteeg moesten rijden, dan konden ze het dichtst bij de brandhaard komen. Die brand woedde in een woning aan de achterkant. Via een trap die klaar stond, kon de brandweer dan direct via het platte dak dichtbij komen. ,,Maar goed, dat is mijn wijsheid'', verzucht hij.

Blussen

Brandweerwoordvoerder Remco ten Raa zegt dat de brandweer wel degelijk direct aan de achterkant is begonnen met blussen. Dat klopt, zegt Derickx, maar via een hoogwerker die aan de voorkant stond. Hij haalt zijn schouders op. De brandweer is ondertussen druk bezig erger te voorkomen. Hij ziet hoe ze in het pand voor begeleid wonen proberen onder het dakbeschot te blussen terwijl andere brandweermannen door zijn huis lopen, op zoek naar eventuele andere brandhaarden. Overal rookt het.

,,Ik denk niet dat ik nog terug kan'', zegt Derickx. Hij kan wel terecht bij vrienden maar heeft ze nog niet gebeld. ,,Ze zouden zich alleen maar ongerust maken en ik wil hier niet weg.'' Een vrouw komt aanlopen. Het is Songul Seker, ze woont nog een behoorlijk stuk verderop in de stad. ,,Ik kreeg een NL Al ert, dat er een grote brand is en we ramen en deuren dicht moesten doen.''Ze ging direct naar de slaapkamer van de kinderen om het raam dicht te doen.

Koffie

Daarna stapte ze in de auto. ,,Ik ben geen ramptoerist, hoor'', zegt ze verontschuldigend. ,,Ik dacht dat het misschien bij het verzorgingshuis was, voor hetzelfde geldt kon ik helpen evacueren.'' Ze kijkt naar Derickx. ,,Zal ik even een kopje koffie voor u halen.'' Tien minuten later is ze terug met een thermoskan. ,,En een dekentje. U zult het wel koud hebben.'' Ze slaat de deken om de Zutphenaar. Die neemt dankbaar de hete koffie aan. ,,Florence Nightingale'', zegt hij. 

Volledig scherm
Brandslachtoffer Henk Derickx krijgt een kop koffie en een dekentje van hem onbekende vrouw. © Raymond Korse
  1. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
    PREMIUM
    video

    Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

    Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.

Zutphen