Volledig scherm
In dorpshuis 't Warnshuus heerste door het aanstaande vertrek van de hoofdhuurder (bibliotheek) veel onzekerheid over de toekomst. © Ronny te Wechel

Bibliotheek Warnsveld blijft definitief in ’t Warnshuus

De Graafschap bibliotheken blijven ook na 1 januari 2019 een vestiging in het Warnsveldse dorpshuis ’t Warnshuus openhouden. Directeur Gerard Huis in ’t Veld meldt dat hij begin 2019 samen met het college van burgemeester en wethouders de optie om als doelgroepenbibliotheek door te gaan verder uit zal werken. 

‘Tot onze spijt is het niet mogelijk gebleken om de Bibliotheek Warnsveld in ’t Warnshuus in de huidige vorm te behouden’, meldt de directeur in een toelichting op het besluit. Een doelgroepenbibliotheek is een afgeslankte voorziening die vooral gericht is op kinderen, minder-mobielen en ouderen.

Sluiting

Eerder was sluiting van de vestiging wat De Graafschap bibliotheken betreft een optie. Huis in ’t Veld zegde eerder dit jaar de huur op van de Warnsveldse vestiging toen bleek dat er geen verhoging van het subsidiebedrag in zat. Wel werd een voorgenomen jaarlijkse bezuiniging van 150.000 teruggedraaid, maar dat was volgens de bibliotheek niet voldoende om in Warnsveld door te kunnen gaan. 

Aanvankelijk leek daardoor ook de toekomst van ’t Warnshuus op het spel te staan, maar de gemeente meldde daarover onlangs al dat het de verantwoordelijkheid voor de exploitatie tijdelijk overneemt. Daarmee was de toekomst van ’t Warnshuus al zeker, over die van de bibliotheek werden de afgelopen tijd gesprekken gevoerd.

Gesprekken

Na enkele gesprekken met de gemeente hebben de Graafschap bibliotheken nu dus definitief besloten om te blijven. ‘Wij bieden onze excuses aan dat wij u zo lang in onzekerheid hebben moeten laten’, meldt Huis in ’t Veld in de toelichting op het besluit. ‘Hartelijk dank voor uw ondersteuning, acties en handtekeningen. Dat heeft mede geleid tot het open kunnen houden van de Bibliotheek! Wij danken ook de gemeenteraad en het college van B en W voor hun inspanningen om tot dit resultaat te komen’

Zutphen