Volledig scherm
© Thinkstock

Biddinghuizenaar vrijgesproken voor mishandeling door fout van politie

ZUTPHEN – De politierechter in Zutphen heeft de 22-jarige S.O uit Biddinghuizen donderdag vrijgesproken voor poging tot zware mishandeling. Volgens de rechter is er onvoldoende bewijs dat O. op 17 augustus een man in Zutphen heeft aangevallen met een glazen fles. En dat zou de schuld zijn van de politie.

Het slachtoffer zou die zomernacht in Zutphen op straat hebben gelopen toen hij uit het niets door een andere man werd aangevallen en met een glazen fles in zijn gezicht werd geslagen. Daarop rende hij geschrokken richting zijn huis om nog even achtervolgd te worden door de dader. Eenmaal thuis belde het slachtoffer de politie en verklaarde dat hij werd aangevallen door een donkere man.

Stomdronken
De politie zette een zoekactie op touw en vond na een halfuur de donkergekleurde O. uit Biddinghuizen. Die zou stomdronken zijn geweest en een fles Bacardi in zijn hand hebben gehad. Tegen de politie verklaarde hij dat ze 'hem maar dood moesten schieten omdat z'n vriendin het had uitgemaakt.' Van mishandeling wist O. niks. Ook donderdag hield hij vol niks te weten van de mishandeling. 'Ik weet nog dat ik over straat liep en dat er een politieauto aan kwam rijden, maar ik kan me niet herinneren dat ik iemand heb geslagen.’

Geen DNA
De officier van justitie dacht daar anders over en vond een straf op zijn plaats. 'Meneer volgt een opleiding en heeft geen strafblad. Ik vind een werkstraf van 150 uur én een schadevergoeding van 214 euro op zijn plaats.’
De rechter was het daar niet mee eens en sprak de Biddinghuizenaar vrij. Volgens haar is er onvoldoende bewijs dat O. de dader is en dat komt door een ‘grote fout’ van de politie. 'Die had de fles op DNA moeten testen, want dan hadden we nu zeker geweten of je de dader bent,' zei ze tegen O.

Zutphen