Volledig scherm
De biertjes die worden gebrouwen door het Zutphense Chamaven © Chamaven

Bierbrouwer Chamaven uit Zutphen vertienvoudigt productie en nestelt zich tussen grote jongens

Chamaven gaat Oost-Nederland veroveren. De Zutphense (hobby) bierbrouwer schroeft de maandelijkse productie op van 400 naar 4.000 liter om aan de steeds grotere vraag te kunnen voldoen. Daarmee krijgt Chamaven dezelfde capaciteit als de brouwerij van DAVO Bieren uit Deventer, een van de grote jongens. De Zutphense brouwer zet een nieuwe installatie neer in haar brouwerij in de wijk De Stoven. Die wordt geleverd uit China en is vanaf medio oktober in bedrijf.

Chamaven is een uit de hand gelopen hobby van de Zutphense vrienden Robbert Wortelboer, Martijn Coenders, Axel Wiersma en Jan Itjang. Zij begonnen zes jaar geleden te experimenteren met potten en pannen. ,,Inmiddels is de vraag naar ons bier zó groot, dat we een grotere installatie nodig hebben’’, zegt Wortelboer.

Chamaven kreeg inmiddels aanvragen uit plaatsen in heel Oost-Nederland. Wortelboer: ,,Café’s en slijterijen uit onder andere Deventer, Raalte, Goor, Borculo en Dieren willen ons bier.’’ Chamaven ging in april vorig jaar voor het eerst in een Zutphense kroeg op de tap. In café De Deur klotste toen de Walburg, een blond biertje, in de glazen.

China

De nieuwe installatie van Chamaven bestaat uit een brouwinstallatie met een capaciteit van 500 liter en vier vergistingsinstallaties van elk 1.000 liter. ,,We halen de spullen uit China, omdat dat voor ons de meest betaalbare optie is’’, zegt Itjang. ,,We moeten creatief investeren, want brouwen is voor ons nog steeds een hobby.’’

Itjang verwacht dat de vernieuwde brouwerij vanaf medio oktober kan gaan draaien. ,,We zullen de eerste paar maanden nog niet voluit gaan. Dan zitten we nog in de testfase en brouwen we 2.000 liter per maand. Begin 2020 gaan we naar 4.000 liter per maand en in het voorjaar willen we ons assortiment uitbreiden met twee nieuwe biertjes: een triple en een witbiertje.’’

Vier merken

Chamaven levert nu vier merken: Walburg, Donder (bokbiertje), Grijp (Indian Pale Ale) en Rijkhard (quadruple). De Zutphense brouwerij levert aan drie Zutphense café's - De Deur, Camelot en De Gracht - en twee slijterijen (De Groenmarkt en Gall & Gall in Warnsveld).

De vier Zutphense 'biervrienden’ zien Chamaven als een hobby en hebben elk een goede baan. Wortelboer: ,,Het maken van bier blijft voor ons een hobby, al wordt die wel steeds groter. We blijven werken naast het brouwen, al sluit ik niet uit dat in elk geval één van ons vieren in de toekomst meer tijd gaat steken in Chamaven.’’

  1.    ‘Informele’ havenmeester Sjef van Hoorn:
 ‘Ga passantenhaven in Lochem opknappen in plaats van een  nieuwe haven aan te leggen’
    PREMIUM

    ‘Informele’ havenmees­ter Sjef van Hoorn: ‘Ga passanten­ha­ven in Lochem opknappen in plaats van een nieuwe haven aan te leggen’

    De passantenhaven in Lochem is in verval geraakt en er moet een nieuwe komen, vindt de gemeente. Toch meent Lochemer Sjef van Hoorn, die als vrijwilliger dagelijks te vinden is bij de haven, dat het opknappen van de huidige voorziening misschien een betere oplossing is. ,,Dit is een geweldige plek. Nergens zie je een haven zo dicht bij de stad.’’
  2. Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschijnen
    PREMIUM
    Vijf vragen

    Waarom wilde dieren vaker en vaker in onze koplampen verschij­nen

    Reeën, herten, zwijnen; het aantal wildaanrijdingen loopt op. Vorig jaar telde Stichting Wildaanrijdingen Nederland, die de cijfers bijhoudt voor Overijssel, Gelderland, Noord-Brabant en Noord-Holland, al méér dodelijke wildaanrijdingen dan in 2017. Dit jaar lijkt dat aantal weer hoger te worden van 400 naar 500 dode dieren per maand, alleen al in het geregistreerde gebied. Hoe komt dat? Vijf vragen over wilde dieren in het zicht van onze koplampen.

Zutphen