Volledig scherm
PREMIUM
Karel Overbeek en An de Cock organiseren een zomerprogramma voor nieuwe en oude Nederlanders in Villa Vleer op de Voormars in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Bijzondere plek op Voormars Zutphen wordt deze zomer even beetje van iedereen

Er wordt druk gebouwd in de Noorderhaven. Even verderop zijn de arbeidershuisjes van de Voormars inmiddels gesloopt. Aan de rand van die kale zandvlakte staat nog één huis overeind, als een oase in de woestijn. Net zo wonderlijk als de locatie zelf, zijn de bewoners Karel Overbeek en An de Cock. En deze zomer wordt de plek een beetje van iedereen.

Het kan nauwelijks een verrassing worden genoemd dat juist Karel en An hier nu – tijdelijk – wonen. De twee staan er in Zutphen om bekend oude plekken nieuw leven in te blazen. Dat deden ze bijvoorbeeld met een pand aan de Veerstraat, waar ze jaren geleden Het Dagelijks Bestaan oprichtten. Met diezelfde organisatie, die ontwikkelingstrajecten voor jongeren verzorgt, zaten An en Karel ook tijdelijk in de woningen aan de Voormars, onderdeel van de voormalige Zutphense volksbuurt Het Marswegkwartier, voordat deze tegen de vlakte gingen.

Zutphen