Volledig scherm
Foto ter illustratie © JV

Bomenstichting staakt overleg met Lochem over bomenkap

Bomenstichting Achterhoek staakt overleg met de gemeente Lochem over het behoud van bomen die op de nominatie staan om gekapt te worden. Geld dat via een inzamelingsactie is opgehaald om bomen te redden wordt teruggegeven aan donateurs. De stichting ziet geen heil meer in verder overleg.

De gemeente heeft vorig jaar nieuw bomenbeleid vastgesteld nadat jarenlang geen onderhoud is gepleegd. Onderdeel daarvan is dat jaarlijks circa 680 bomen worden gekapt en herplant, zodat het bomenbestand stukje bij beetje wordt ververst. Daar zitten ook gezonde exemplaren tussen. De gemeente gebruikt de opbrengst van het hout om het bomenbeleid te kunnen betalen. Daarop startte de Bomenstichting Achterhoek een inzamelingsactie om er voor te zorgen dat meer bomen als beeldbepalend worden aangemerkt, en dus worden behouden. Dat zou dan gaan om 330 van de 6600 bomen die de komende tien jaar worden gekapt. De Bomenstichting zamelde daar via een crowdfundingsactie 6500 euro voor in. 428 mensen doneerden geld.

Niet serieus genomen

Onlangs zaten gemeente en Bomenstichting met elkaar om tafel over besteding van dat bedrag. Volgens de Bomenstichting werd toen gesteld dat het om 46 bomen zou gaan die niet gekapt zouden worden. Dat terwijl eerder volgens de Bomenstichting altijd sprake was van 330. De stichting voelt zich niet serieus genomen door de gemeente en noemt dit voorval het zoveelste in een reeks met de gemeente. De bomen ziet geen heil meer in verder overleg.

Treurnis

De gemeente Lochem betreurt het dat de Bomenstichting uit het overleg is gestapt. ,,Ondanks inspanningen van zowel de Bomenstichting Achterhoek als de gemeente is het niet gelukt om een gedeeld beeld te krijgen over het aantal te kappen bomen’’, meldt een woordvoerder. 

Zutphen