Boze familie opgepakte man 'wil kat redden' in uitgebrande woning in Zutphen

VideoOpnieuw ophef bij de flatwoning die gisteravond uitbrandde, nadat de bewoner eerder die dag was aangehouden vanwege diefstal van verschillende elektrische fietsen. Vanochtend wilde een vijftal familieleden van de aangehouden man het pand binnengaan, om 'een kat te redden'.

Volledig scherm
De brand richtte grote schade aan aan het appartementencomplex. © Politie Zutphen

De emoties liepen hoog op vanmorgen bij de plat in Zutphen. De familieleden dachten dat nog een kat in de woning rondliep. Zij wilden het diertje redden. Negen agenten verhinderden die reddingspoging. Zij verzekerden de familieleden dat er echt geen kat in de woning rondliep. Uiteindelijk stapten de vijf in hun auto en vertrokken. 

De bewoner van de flat was in middag, voor de brand, aangehouden op verdenking van fietsendiefstal. Politiemensen plaatsten dinsdagmiddag een elektrische lokfiets met daarin een lokaccu bij de Jumbo aan de Ruijs de Beerenbrouckstraat, vanwege de vele diefstallen van elektrische fietsen, accu’s daarvan of fietscomputers. Na ongeveer 30 minuten kwam de lokaccu al in beweging: hij was van de lokfiets gehaald en gestolen. Uiteindelijk werd de accu aangetroffen in de woning aan de Brucknerstraat in Zutphen.

Elektrische fietsen

Vier verdachten, een 21-jarige man zonder vaste woon- of verblijfplaats en drie mannen van 22, 28 en 47 jaar oud uit Zutphen zijn in het pand aangehouden. De politie wil om privacyredenen niet zeggen wie van hen de bewoner was. De politie vond er de lokaccu, evenals meerdere andere gestolen fietsaccu’s. Daarnaast diverse fietscomputers en goederen die van woninginbraak afkomstig waren. 

Volledig scherm
Ophef als familieleden een kat willen redden uit het uitgebrande pand. © Peter Leunissen

Ook troffen de politiemensen een ploertendoder aan, een verboden wapen. Volgens omwonenden stonden twee weken geleden meerdere elektrische fietsen in het portaal van de flat, die klaarblijkelijk toebehoorden aan de aangehouden bewoner van de flat.

Brand

Gisternacht om circa 01.30 uur brak brand uit in het pand. Het interieur werd geheel vernield. Ook de naastgelegen woning liep schade op. Omwonenden werden door politiemensen geëvacueerd, maar mochten toen de brand meester was naar hun huizen terug. Voor de bewoners van het beschadigde pand is opvang geregeld.

Volgens de politie is nog niet duidelijk of er oorzakelijk verband bestaat tussen de aanhouding van de bewoner en de latere brand in het appartement. Rechercheurs van de dienst forensische opsporing en specialisten van de brandweer deden gisteren onderzoek naar de oorzaak.

Volledig scherm
Uitgebrande flat in Zutphen. © Peter Leunissen

Zutphen