Brand Zutphens tankstation: persoon wilde gasflessen vullen met lpg-installatie

video & updateIn Zutphen heeft vrijdagochtend korte tijd brand gewoed bij een tankstation aan de Warnsveldseweg, aan de rand van een woonwijk. De brand is ontstaan in een Volkswagen-camperbusje, nadat de bestuurder hiervan gasflessen wilde vullen via de lpg-installatie. Hierna sloeg de brand over op de lpg-zuil. De bestuurder is gewond geraakt.

Het gaat om een tankstation van Haan, eigendom van De Haan Minerale Oliën, een bedrijf gevestigd in Oosterhout. Volgens René van der Neut, woordvoerder van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG), was het een 'groot geluk' dat de Zutphense brandweerkazerne zich dichtbij het tankstation bevindt. „Dit had heel anders kunnen aflopen. De brand was snel onder controle, maar er lekte gas weg uit de lpg-installatie. Daarom zijn direct omwonenden achter het tankstation uit voorzorg geëvacueerd."

Gasflessen

Volgens Van der Neut heeft de bestuurder van een camperbusje geprobeerd met de lpg-zuil gasflessen te vullen. Dit is bij wet verboden. Het ging mis bij de poging tot vullen. „In de camper zit een koelkast. Die heeft een kleine waakvlam. Hierbij is brand ontstaan in de camper en dit is overgeslagen op de lpg-installatie." De bestuurder is gewond geraakt door de brand. Hij is met tweede en derdegraads brandwonden aan de armen afgevoerd naar het ziekenhuis.

Volledig scherm
De brand in een busje was snel onder controle. © Ginopress
Volledig scherm
De locatie van het tankstation. © Google Earth

De rookpluimen van de brand, die iets voor 10.00 uur ontstond, waren tot ver in de omgeving te zien. Willy Berfelo, die in de omgeving van het tankstation woont, zegt bovendien ontploffingen te hebben gehoord. „Ik zat achter mijn laptop. Uit het het niets hoorde ik een knal. In eerste instantie kon ik het niet plaatsen. Daarna volgden nog een paar knallen en ben ik buiten gaan kijken. Dit verwacht je toch niet voor je huis." Ook aanwonende Martijn Nijk hoorde een knal. „De bus stond eerst in brand. Daarna kwam de lpg-installatie tot ontploffing."

De brandweer kreeg de brand snel onder controle. Alleen de lpg-installatie bleef restgas lekken. Daarom is opgeschaald naar GRIP1 (Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure). Dat betekent dat een Commando Plaats Incident (CoPI) werd ingericht en de directe omgeving korte tijd ontruimd is geweest. Volgens VNOG-woordvoerder Van der Neut is de lpg-installatie uit voorzorg natgehouden met bluswater en is de gastoevoer naar het tankstation afgesloten. „We hebben het restgas gecontroleerd laten wegvloeien. De situatie is nu veilig en het gevaar is geweken."

De brandweer verrichte hierna nog metingen bij de woningen achter het tankstation. Dit gebeurde per etage. Toen het veilig was, mochten bewoners weer terug naar hun woning. 

Verhaal gaat verder onder de foto...

Volledig scherm
Brandweer blust de brand bij het tankstation van De Haan in Zutphen. © Merten Simons

Onderzoek

Fred Bezoen, officier van dienst van de politie, zegt dat onderzoek wordt gedaan naar de oorzaak van het incident. „Daarover gaan we in gesprek met het Openbaar Ministerie. Er zijn verschillende scenario's denkbaar. De man (de bestuurder van de camper, red.) kan aansprakelijk worden gesteld voor de schade vanwege nalatigheid. Het kan ook zijn dat de rechter vindt dat de man genoeg gestraft is, waardoor hij geen boete krijgt opgelegd. Dat zal nog moeten blijken."

Het vullen van gasflessen bij tankstations is al jaren ten strengste verboden, vanwege de mogelijke gevaren. Het staat opgenomen in de Activiteitenregeling Milieubeheer. VNOG-woordvoerder Van der Neut zegt dat er 'niet voor niets waarschuwingsborden hangen'. „Het is levensgevaarlijk, dat hebben we vandaag meegemaakt."

Schade

Volgens Leo de Graaf, regiomanager van De Haan Minerale Oliën, het bedrijf waar het Haan-tankstation onder valt, is de schade groot. Het pompeiland waar de zuilen van pomp 1 en 2 onder vallen, kan volgens hem worden afgeschreven. „We hopen zo snel mogelijk weer open te kunnen. De overige pompen zijn niet beschadigd, dus mensen kunnen daar binnenkort weer terecht voor brandstof. De rest zullen we moeten herstellen."

Quote

Hoe groot de schrik bij de medewer­kers ook was, ze hebben zich meteen professio­neel opgesteld

Leo de Graaf, De Haan Minerale Oliën

De Graaf, die zegt 'nooit eerder zoiets te hebben meegemaakt', vertelt dat zijn medewerkers meteen volgens protocol hebben ingegrepen. „Er is direct op de noodknop gedrukt waardoor de lpg-installatie is afgesloten en vergrendeld. Ook is vrij snel het lpg-veld, dat aan de andere kant van de weg ligt, afgesloten. Hoe groot de schrik bij de medewerkers ook was, ze hebben zich meteen professioneel opgesteld. Dat vind ik knap en daar heb ik hen ook voor gecomplimenteerd."

Volgens De Graaf was de bestuurder van de Volkswagen-camper die meerdere gasflessen wilde vullen bij de lpg-installatie, een vaste klant van het tankstation. „Hij heeft in eerste instantie benzine getankt, voor de wagen. Daarna heeft hij geprobeerd gasflessen te vullen. Medewerkers hebben dit niet kunnen zien vanuit de tankshop. Op camerabeelden die we hebben teruggekeken, was dit eveneens niet te zien." 

https://webcam.prvgld.nl/ | N348b FULL HD PTZ camera.

Op https://webcam.prvgld.nl/n348b.html kunt u een andere camera positie kiezen. Klik in het live beeld en kies bij Instellingen (tandwieltje) voor 720p HD weergave voor de beste kwaliteit. FULL HD Pan Tilt Zoom camera https://webcam.nl/ptz/ en streaming video dienst geleverd door https://webcam.nl/

Zutphen