Brandweer voorkomt vlammenzee bij woningbrand Landgoed Voorstonden

video & updateIn een woning aan de Voorsterweg in het Brummense buurtschap Voorstonden is woensdagmiddag brand uitgebroken. De bewoner is het huis direct ontvlucht, waardoor niemand gewond is geraakt. 

De brandweer heeft met een snelle inzet voorkomen dat een woning aan de Voorsterweg in het Brummense buurtschap Voorstonden in vlammen is opgegaan. Doordat de brandweer snel ter plaatse was kon een snel uitbreidende brand geblust worden voor het de rieten kap van de woning bereikte.

Rieten dak

,,Als de brand was doorgeslagen naar het rieten dak was het een heel ander verhaal geworden", laat officier van dienst Martijn Huiskamp ter plekke weten. ,,De eerste eenheid die ter plaatse was is snel het huis in kunnen vallen en heeft de brand op de bovenverdieping onder controle kunnen krijgen voor het rieten dak werd bereikt.''

De brandweer rukte woensdagmiddag rond 14.15 met groot materieel uit omdat de brandweer werd ingeseind met het bericht dat het om een uitslaande brand zou zijn. ,,Dan worden gelijk twee tankwagens en een hoogwerker opgeroepen. Bij aankomst zagen we dat het gelukkig nog niet zo erg was'', aldus Huiskamp. 

Keuken

Huiskamp vermoed dat de brand is ontstaan in de keuken van de woning die onderdeel is van Landgoed Voorstonden. ,,Vervolgens sloeg de brand snel door naar de bovenverdieping. Hoe de brand kan zijn ontstaan weten we nog niet.''

De 67-jarige bewoner van de woning vermoed dat er kortsluiting is ontstaan in de cv. Hij werd gewaarschuwd door omwonenden dat zijn huis in brand stond. De hulpdiensten waren intussen al gewaarschuwd. ,,De aardlekschakelaar had moeten omslaan, maar dat is niet gebeurd'', vertelt de bewoner als hij kijkt hoe de brandweer druk bezig is met nablussen. Hij kan voorlopig zijn huis niet in door grote rook- en waterschade. In overleg met de gemeente Brummen wordt een plek gezocht waar de man kan verblijven.

Natuurmonumenten

In die tijd moet Natuurmonumenten bekijken of en hoe de woning wordt hersteld. De woning is onderdeel van Landgoed Voorstonden. Sinds 1995 is Natuurmonumenten de eigenaar van het Landgoed. De huidige bewoner woonde al in de woning en huurt zijn woning van Natuurmonumenten.

Rond 16.15 uur werd het sein brandmeester gegeven. De Voorsterweg was tijdelijk afgesloten in beide richtingen. 

Volledig scherm
Woensdagmiddag ontstond er brand in een woning aan de Voorsterweg in Brummen. © Cor Garretsen

Zutphen