Volledig scherm
© AD

Bronckhorst kiest voor nieuwe
aanpak schuldhulpverlening

De gemeente Bronckhorst gaat inwoners met een betalingsachterstand eerder helpen om te voorkomen dat zij dieper in de problemen raken. Zij start op 1 mei met de pilot Vroeg Eropaf, een project dat drie jaar duurt. 

Medewerkers van de sociale teams gaan op huisbezoek bij inwoners met een betalingsachterstand om de betaling van vaste lasten weer zo snel mogelijk op gang te krijgen.

Op dit moment zitten in Bronckhorst zo'n honderd gezinnen in een schuldhulpverleningstraject, zo heeft de gemeente berekend. Het aantal huishoudens dat moeite heeft het hoofd boven water te houden, ligt volgens de cijfers van de gemeente beduidend hoger. Naar schatting duizend huishoudens kunnen amper hun vaste lasten te betalen of hebben een betalingsachterstand.

Alleenstaanden

De komende maanden inventariseert de gemeente om welke gezinnen en alleenstaanden het gaat. Hiervoor werkt zij samen met het Bureau Krediet Registratie in Tiel en zorgverzekeraar Menzis.

De resultaten van Vroeg Eropaf bij andere gemeenten zijn veelbelovend. Gemiddeld ruim 80 procent van de huisbezoeken levert een plan van aanpak op. In Arnhem bijvoorbeeld werden vorig jaar in de periode januari-augustus 106 van de 144 door sociale teams bezochte gezinnen geholpen.

Zutphen