Burgemeester Annemieke Vermeulen legde aan de IJsselkade een krans voor de negen gefusilleerde verzetsstrijders.
Volledig scherm
Burgemeester Annemieke Vermeulen legde aan de IJsselkade een krans voor de negen gefusilleerde verzetsstrijders. © Archief/Rob Voss

Burgemeester Vermeulen legt krans voor gefusilleerden Zutphense IJsselkade

Tijdens een vanwege de coronacrisis sterk versoberde plechtigheid werd dinsdag herdacht dat 75 jaar geleden negen verzetsstrijders door de Duitse SS werden gefusilleerd op de IJsselkade in Zutphen. Een tiende overleefde de executie. De voor hem bestemde kogel ketste af en hij ontsprong de dans door zich dood te houden.

Burgemeester Annemiek Vermeulen legde een krans bij de gedenksteen. Zij werd vergezeld door een afgevaardigde van basisschool De Bongerd. ,,In stilte herdenken wij de moord 75 jaar geleden aan de IJsselkade op negen verzetshelden. De tiende kon door een wonder ontkomen aan zijn dood. Mijn gedachten zijn bij de nabestaanden’’, zo laat Vermeulen via Twitter weten.

Normaal gesproken worden de omgebrachte verzetsstrijders uitgebreid herdacht. Daarbij zijn dan veel kinderen aanwezig van De Bongerd; de school heeft de gedenksteen op de IJsselkade geadopteerd. Ook de nabestaanden van de geëxecuteerden geven normaliter acte de présence bij de herdenking. Vanwege de coronacrisis en de daaruit volgende veiligheidsmaatregelen kon de herdenking slechts in een sterk afgeslankte vorm plaatsvinden.

De herdenking in Zutphen gisteren vond in eenzaamheid plaats.
Volledig scherm
De herdenking in Zutphen gisteren vond in eenzaamheid plaats. © Wido van Heemstra

Zutphen