Volledig scherm
© Theo Giele

Burgerbelang niet blij met toezegging windmolens bij Zutphen

ZUTPHEN - Het college in Zutphen heeft voor haar beurt gesproken met een principebesluit over de locatie van twee windmolens aan de noordzijde van het Twentekanaal.

Dat vindt coalitiepartij Burgerbelang, die schriftelijke vragen heeft gesteld over de kwestie. De medewerking van de gemeente staat volgens de partij haaks op een raadsbesluit dat op 4 juli van dit jaar is genomen over de windturbines.

IJsselwind BV, een samenwerkingsverband van vier energiecoöperaties, wil twee windturbines neerzetten op gronden van de gemeente en de provincie en een derde turbine aan de zuidzijde van het Twentekanaal op grond van Waterschap Rijn en IJssel.

Inpassing
Voordat er een akkoord wordt gegeven voor een plan zou er eerst aan zes voorwaarden moeten worden voldaan die in het raadsbesluit zijn geformuleerd. Daarbij gaat het onder anderen om het maken van een plan voor een goede inpassing van de windmolens in het landschap, aangetoonde participatie van inwoners en het vergaren van draagvlak. Volgens Burgerbelang is er aan die voorwaarden nog niet voldaan. "Deze medewerking komt daarom te vroeg en zal leiden tot zorgen onder de omwonenden.'' De partij wil van het college weten of omwonenden zijn ingelicht over het besluit. Ook vraagt men zich af waarom de gemeenteraad niet van tevoren is ingelicht en of het college bereid is het akkoord voor de locaties in te trekken en alsnog aan de gemeenteraad voor te leggen.

  1. 'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    'Heit al geheurt' maakt comeback in Hanzehof

    Het Zutphens is een stadsdialect dat langzaam uitsterft. Dit tot verdriet van Frans Velthuis en Rob van Druten. Twee ras-Zutphenezen die ooit het satirische, cabareteske (actualiteiten)programma Heit al geheurt maakten voor stadszender Berkelstroom TV. Met de toevoeging is bek ('is terug') maakt Heit al geheurt in september 2018 een rentree. In de theaterzaal van De Hanzehof, met een avondvullende cabaretvoorstelling, grotendeels in plat-Zutphens. 

Zutphen