Volledig scherm
Cameratoezicht kan preventief werken. foto Lex van Lieshout/ANP

Cameratoezicht op Zutphense bedrijventerreinen

ZUTPHEN - Er is lang over gesproken, maar het intelligente cameratoezicht op de drie Zutphense bedrijventerreinen wordt eindelijk ingevoerd.

Vanaf 1 september treedt het toezicht in werking. Die verwachting spreekt Jos Addink uit, als parkmanager verantwoordelijk voor de collectieve beveiliging van bedrijventerreinen. "Vanaf 1 april wordt gestart met de aanleg van het glasvezelnetwerk dat nodig is voor het cameratoezicht", zegt Addink. "In de zomer kunnen we de dertig camera's plaatsen en aansluiten. Als alles meezit zijn deze per 1 september operationeel en zijn de bedrijventerreinen van Zutphen op een moderne manier beveiligd."

Er gaat een sterke preventieve werking van de camera's uit, is de verwachting. Bovendien betalen bedrijven die aan het project meedoen fors minder premie voor hun inbraak- en brandverzekering omdat het aantal inbraken zal dalen.

In totaal komen er 30 camera's die op strategische plekken op De Mars (13), Revelhorst (13) en De Stoven (4) worden opgehangen. Het gaat om bolvormige domecamera's die iedere beweging registreren. De beelden komen binnen bij de Regionale Toezicht Ruimte in Zwolle. Gebeurt er iets verdachts, dan wordt Veneberg Security in Zutphen ingeschakeld die ter plekke gaat kijken.

Begin dit jaar werd ook op de Deventer bedrijventerreinen intelligent cameratoezicht ingevoerd. "Wij kopieren dat systeem als het ware", zegt Addink. "Voordeel is dat alle kleine schoonheidsfoutjes er nu uit zijn."

  1. De laatste 48 uur carnaval voor C.V. Laat Maar Lopen door de ogen van Anouk
    PREMIUM

    De laatste 48 uur carnaval voor C.V. Laat Maar Lopen door de ogen van Anouk

    Iedereen beleeft carnaval anders, maar vaak gaat het gepaard met een hoop verschillende outfits, carnavalswagens, Hollandse kroegmuziek en flink wat bier. We volgen Anouk van der Linde (29) uit Twello, lid van Carnavalsvereniging Laat Maar Lopen. Een damesloopgroep die aan de optocht van Klarenbeek en Wilp-Achterhoek meedoet. Maar wel voor de laatste keer. ,,Iedereen heeft toekomstplannen, dus we doen het nog één jaar helemaal goed en daarna is het klaar.”

Zutphen