De Bernhardsteeg gelegen aan de Zaadmarkt in Zutphen. Hier vond het geweld tegen een van de agenten plaats.
Volledig scherm
De Bernhardsteeg gelegen aan de Zaadmarkt in Zutphen. Hier vond het geweld tegen een van de agenten plaats. © Jan Houwers

Celstraf voor man die agent in wurggreep nam in Zutphen

Een 23-jarige man uit Toldijk krijgt 4 maanden celstraf, waarvan 2 maanden voorwaardelijk omdat hij in mei een politieagent mishandelde in Zutphen. Hij greep de agent van achter, drukte met zijn arm de keel van de agent dicht en liet zich achterover vallen en trok zo de agent met zich mee naar de grond. De man moet daarnaast een schadevergoeding betalen van 750 euro aan de agent. 

De rechtbank Overijssel deed donderdag uitspraak. Het incident gebeurde in de nacht van 20 op 21 mei. Agenten grepen in bij wat op een opstootje leek op de Zaadmarkt. Toen politiemensen daarbij een 24-jarige Zutphenaar wilden aanhouden, bemoeide de 23-jarige D.W. zich met de kwestie. Hij greep de agent van achter, sloeg zijn arm om de nek van de agent en trok hem achterover. Die raakte daardoor gewond en verloor bijna het bewustzijn. 

Mishandeling

W. werd poging tot doodslag ten laste gelegd. De officier van justitie eiste twee geleden tijdens de inhoudelijke behandeling negen maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk. De rechtbank acht echter niet bewezen dat W. de agent van het leven wilde beroven of zwaar lichamelijk letsel wilde toebrengen. De rechtbank spreekt van mishandeling.   

Handboeien

De 24-jarige Zutphenaar S.M is door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een dag cel en 80 uur werkstraf voor het mishandelen van een politieagente en het vernielen van zijn handboeien. De man duwde een agent met kracht tegen een stalen hekwerk. Daarna sloeg hij op de vlucht terwijl hij zijn handboeien nog om had. Die handboeien liet hij later doorslijpen en gooide hij in de IJssel. De man moet ook een schadevergoeding betalen van 275 euro aan de agente.

Zutphen