Foto ter illustratie. Een jeugdhulpverlener in gesprek met een meisje in een jeugdhulpverleningscentrum.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. Een jeugdhulpverlener in gesprek met een meisje in een jeugdhulpverleningscentrum. © ANP

Commerciële zorgaanbieders die geen openheid geven buiten de deur gezet in Zutphen

Commerciële zorgaanbieders die weigeren hun inkomsten en uitgaven toe te lichten krijgen geen opdrachten meer van de gemeente Zutphen. Contracten met deze zorgaanbieders worden zo snel mogelijk stopgezet zonder dat er extra kosten gemaakt worden wegens contractbreuk.

Commerciële bedrijven die tonnen winst maken moeten in Zutphen verleden tijd zijn. Om dat te bewerkstelligen krijgen zorgaanbieders die geen openheid geven over hun financiën geen contract meer van de gemeente Zutphen. Contracten met zorgaanbieders in het sociaal domein die dit weigeren worden nog uitgediend en daarna stopgezet. Het sociaal domein staat voor de zorg en ondersteuning van inwoners. Daarbij valt te denken aan zaken op het gebied van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo), de Jeugdwet en de Participatiewet.

Gevolgen voor kleinere bedrijven

De beslissing om ondoorzichtige zorgaanbieders in Zutphen buiten de deur te zetten volgde op een voorstel van de SP in Zutphen tijdens de bespreking van de begroting voor de komende jaren. Als het aan de SP lag werden alle commerciëlen bedrijven buiten de deur gezet. Transparant of niet. Zó ver wilden andere partijen niet gaan. Het weren van alle commerciële bedrijven zal ook verstrekkende gevolgen hebben voor kleinere bedrijven in bijvoorbeeld de jeugdhulp, vaak zelfstandigen. 

,,Alle bedrijven uitsluiten gaat te ver, niet alle bedrijven doen het slecht’’, liet Gerard Pelgrim hier namens de Stadspartij duidelijk over weten. ,,Wij zien het niet zitten om alle partijen uit te sluiten. Waarom niet alleen die geen inzicht willen geven?’’, vulde GroenLinks-fractievoorzitter Martine Westerik aan. ,,Je moet het bedrijven niet onmogelijk maken om hun diensten aan te bieden, maar de excessen eruit te halen’’, concludeerde Rick Verschure vervolgens namens Burgerbelang Zutphen Warnsveld. 

Quote

,,Je moet het bedrijven niet onmogelijk maken om hun diensten aan te bieden, maar de excessen eruit te halen’’

Rick Verschure, Fractievoorzitter Burgerbelang Zutphen Warnsveld

Excessen onder de zorgaanbieders

Met deze excessen doelde Verschure onder meer op IJsselzorg. Uit een onderzoek van Follow the Money blijkt dat meerdere zorgaanbieders grote winsten behalen. Eén van deze zorgaanbieders in dit onderzoek is IJsselzorg uit Warnsveld. In 2018 boekte zij 169.462 euro winst op een omzet van 1.042.310 euro. Een winstpercentage van 16,3 procent. ,,Terwijl inwoners steeds meer te lijden hebben onder de miljoenenbezuinigingen, halen commerciële bedrijven hoge winsten’’, aldus SP-fractievoorzitter Nils Müller bij het indienen van zijn voorstel om commerciële bedrijven te weren. 

Het voorstel om alle commerciële zorgaanbieders te weren zwakte hij af nadat bleek dat geen enkele ander partij hier wat voor voelde. Alleen zorgaanbieders die geen financiële openheid geven worden vanaf nu geweerd. ,,Inzicht krijgen in die jaarcijfers is op dit moment behoorlijk lastig’’, erkende wethouder Mathijs ten Broeke. Het afgezwakte voorstel haalde wel een meerderheid in de gemeenteraad.

Zutphen