Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Contracten met commerciële zorgaanbieders onder vuur in Zutphen

Als het aan de SP in Zutphen ligt, dan worden overeenkomsten tussen de gemeente Zutphen en commerciële zorgaanbieders zo snel mogelijk gestopt. De SP-fractie komt vanavond samen met PvdA en GroenLinks met een voorstel om hiervoor te zorgen. Het voorstel lijkt te kunnen rekenen op een meerderheid in de gemeenteraad.

Het zogenoemd ‘stopzetten van de marktwerking in de huishoudelijke hulp’ was al langer een stokpaardje van de SP in Zutphen. Met het nieuwe voorstel gaat de partij nog een stap verder. Contracten met commerciële bedrijven in het sociaal domein worden dan zo snel mogelijk stopgezet. Het sociaal domein staat voor de zorg en ondersteuning van inwoners. Daarbij valt te denken aan zaken op het gebied van de Wmo, de Jeugdwet en de Participatiewet.

Meerderheid

Het voorstel van de SP wordt ingediend samen met de PvdA en GroenLinks tijdens de bespreking van de begroting voor de komende jaren. ,,We lijken een meerderheid voor ons voorstel te hebben. Andere partijen hebben het in overweging. We hebben nog één zetel nodig en die lijkt er te komen’’, zegt SP-fractievoorzitter Nils Müller.

In hoeverre de commerciële zorgaanbieders bij een meerderheid geweerd gaan worden, is de vraag. Waar de SP alle contracten met commerciële bedrijven in het sociaal domein wil stopzetten, willen PvdA en GroenLinks niet zó ver gaan. Het weren van alle commerciële bedrijven zal ook verstrekkende gevolgen hebben voor kleinere bedrijven in bijvoorbeeld de jeugdhulp, vaak zelfstandigen.

Inkomsten en uitgaven

,,Dat willen wij niet. Wij doelen op elk commercieel bedrijf dat geen inzicht wil geven in de inkomsten en uitgaven’’, zegt GroenLinks-fractievoorzitter Martine Westerik. ,,Het is duidelijk dat er iets moet gebeuren. Er worden door meerdere commerciële bedrijven hoge winsten geboekt.’’

Hierbij refereert Westerik onder meer aan een onderzoek van Follow the Money naar zorgbedrijven. Hieruit blijkt dat meerdere zorgaanbieders grote winsten behalen. Eén van deze zorgaanbieders in dit onderzoek is IJsselzorg uit Warnsveld. In 2018 boekte zij 169.462 euro winst op een omzet van 1.042.310 euro. Een winstpercentage van 16,3 procent. ,,Terwijl inwoners steeds meer te lijden hebben onder de miljoenenbezuinigingen, halen commerciële bedrijven hoge winsten’’, vult Müller aan.

Quote

Terwijl inwoners steeds meer te lijden hebben onder de miljoenen­be­zui­ni­gin­gen, halen commerciële bedrijven hoge winsten

Nils Müller, Fractievoorzitter SP Zutphen

Met het voorstel willen de partijen bereiken dat er geen nieuwe contracten met deze commerciële bedrijven worden afgesloten en dat lopende overeenkomsten na afloop van de contracten worden beëindigd, waardoor geen extra kosten ontstaan door contractbreuk.

Zutphen