Volledig scherm
Rojin Bosma staat links op de foto met de andere prijswinnaars. © Nederlandse Bartenders Club

Derde plaats voor Zutphenaar bij NK cocktails smaakt naar meer

Het NK cocktail van maandag was voor Rojin Bosma de eerste wedstrijd waaraan hij deelnam. Enigszins onverwacht eindigde de Zutphenaar dan ook als derde. En dat smaakt naar meer. ,,Ik raak gemotiveerd door de derde plaats’’, vertelt Bosma. ,,Ik had het niet verwacht, het ging goed.’’

Het NK werd georganiseerd door de Nederlandse Bartenders Club (NBC) en bestond uit twee rondes: de speedrun en het maken van een long –en shortdrink. Daarbij worden de bartenders beoordeeld op onder andere smaakt en techniek. Zeker bij de speedrun verbaasde Bosma zichzelf. 

In drie minuten

,,Bij de speedrun moet je vier klassieke cocktails maken in drie minuten’’, zo legt de Zutphenaar uit. ,,Tijdens het oefenen was het mij geen een keer gelukt om onder de drie minuten te blijven. Maandag lukte dat voor het eerst. Daarmee heb ik mijzelf wel verrast.’’

Over de tweede ronde was Bosma wisselend tevreden. Zo verliep het maken van de shortdrink, van maximaal honderd milliliter, naar tevredenheid. ,,Ik werk ook als opgieter in een sauna en kon bij het maken van de shortdrink leuk mijn verhaal kwijt. Op tasting scoorde ik daarnaast maximaal.’’

Inspiratie

Het maken van de longdrink (minimaal 200 milliliter) kende nog enige ruimte voor verbetering. ,,Die was lastiger, ook omdat ik minder inspiratie had qua verhaal. Ik gebruikte daarnaast de frisdrank San Pellegrino maar daardoor viel de smaak van de bourbon en tequila die ik in mijn hoofd had een beetje weg.’’

Desondanks kijkt Bosma met tevredenheid terug op zijn eerste deelname aan het NK. ,,Ik deed vooral mee voor de ervaring en omdat het mij leuk leek om te doen. Met de derde plek ben ik ontiegelijk tevreden.’’

Zutphen