Volledig scherm
De Deventerweg ter hoogte van de Van der Capellenlaan is de op één na gevaarlijkste weg van Oost-Nederland. © Arjan Gotink

Deventerweg in Zutphen op één na gevaarlijkste weg in Oost-Nederland: Check hier de situatie in jouw plaats

OverzichtskaartDe Deventerweg in Zutphen is de op een na onveiligste weg van Oost-Nederland, landelijk staat de weg op nummer 7 van gevaarlijkste wegen. De gevaarlijkste weg van Nederland is de Aalderinksingel/Kolthofsingel in Almelo. Dit blijkt uit een onderzoek naar onveilige wegen van de politie, het Verbond van Verzekeraars en verkeerskundig ict-bureau VIA.  

In Oost-Nederland staan behalve de Deventerweg in Zutphen, de N377 tussen Nieuwleusen en Balkbrug, de A28 tussen Ermelo en Nijkerk en de Brinkgreverweg in Deventer in de top tien van meest gevaarlijke wegen.  
Op straatniveau is onderzocht hoeveel ongevallen zich hebben voorgedaan. Gekeken is naar de aard van de ongelukken en of daarbij (dodelijke) slachtoffers zijn gevallen. Verder is gekeken naar het aantal snelheidsovertredingen.  En of een verhoogde kans op ongelukken samengaat met te hard rijden. Het onderzoek moet de politie helpen te bepalen waar flitsen zin heeft en wegbeheerders zoals de gemeente of de provincie kunnen er uit afleiden welke straten beter moeten worden ingericht. 

Issue

De Deventerweg in Zutphen is volgens de onderzoekers een van de gevaarlijkste wegen van het land.  Uit ongevallendata van 2015 tot en met 2018 blijkt dat er negen ongelukken plaatsvonden waarbij zes slachtoffers, waaronder twee dodelijke slachtoffers vielen.  Het aantal snelheidsovertredingen is bovengemiddeld. Met name het kruispunt met de Van Der Capellenlaan is een issue. Daar gebeurden de meeste ongevallen. De buurt uitte al verschillende keren hun zorgen over het onoverzichtelijke kruispunt. 

Te hard

Behalve de Zutphense Deventerweg (2), staan ook de N377 bij Balkbrug (5), de A28 tussen Ermelo en Nijkerk (8) en de Brinkgreverweg in Deventer (10) in de top tien van meest gevaarlijke wegen van Oost-Nederland.  Op de Brinkgreverweg deden zich in drie jaar tijd negentien ongevallen voor waarbij zes slachtoffers vielen. Op dit traject werd amper te hard gereden. Op de N377 vonden volgens de onderzoekers negen ongevallen plaats waarbij tien slachtoffers vielen, waaronder vijf dodelijke slachtoffers.  Op de A28  ging het 95 keer mis. Bij de ongelukken vielen veertien slachtoffers, waaronder drie dodelijke.  Op zowel de A28 als de N377 was het aantal snelheidsovertredingen gemiddeld.

Zutphen