Deze Engelse piloot stortte in de oorlog neer in Eefde, op deze manier krijgt hij eindelijk zijn rustplek

videoMet een harde dreun boorde William Hurrell 75 jaar geleden met zijn bommenwerper in Eefde het weiland in. Tot aan de dag van vandaag ligt de Engelse piloot in zijn bommenwerper nog diep onder de grond aan de Scheutersdijk. Na 75 jaar wordt er een poging gedaan het vliegtuigwrak omhoog te halen om Hurrell eindelijk een rustplek te kunnen geven.

Met zijn baret in de hand laat William Hurrell zich ruim 75 jaar geleden fotograferen voor zijn Hawker Typhoon, een Engelse bommenwerper in de tweede wereldoorlog. Nonchalent steunend op de vleugel van zijn bommenwerper heeft de dan 21-jarige Engelsman geen idee dat het een van de laatste beelden wordt die er van hem zijn geschoten. Aan het eind van de oorlog wordt Hurrell in zijn bommenwerper neergeschoten. Boven Eefde krijgt hij zijn vliegtuig op 26 september 1944 niet meer onder controle. Verticaal stort hij neer en boort zich in een weiland aan de Scheutersdijk diep in de grond. 

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Zutphen