Volledig scherm
PREMIUM
De oude IJsselbrug is nog steeds een bottleneck voor scheepvaarttransport. Volgens advies- en ingenieursorganisatie Arcadis kan het vervangen van de brede pijlers onder de aanbruggen het probleem oplossen. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Deze oude IJsselbrug bij Zutphen mag in de toekomst geen scheepvaart meer blokkeren

De oude IJsselbrug bij Zutphen is een bottleneck voor cruciale scheepvaarttransporten. De almaar uitdijende schepen kunnen er in de toekomst niet meer onderdoor varen. Het Rijk, de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat ontwikkelen nu een plan om deze brug vanaf 2030 aan te passen.

Volledige vervanging van de uit 1947 stammende brug zou peperduur zijn. Toch ziet advies- en ingenieursorganisatie Arcadis, die in opdracht van de overheid alternatieve scenario’s heeft onderzocht, een mogelijke oplossing. En dat is het vervangen van de brede brugpijlers onder de aanbruggen (de verbinding tussen brug en land). Ook de aanbruggen zullen dan moeten worden vervangen.

  1. Grapperhaus is smokkelpraktijken beu: ‘lockdown’ van gevangenissen in Zutphen en Grave
    PREMIUM

    Grapper­haus is smokkel­prak­tij­ken beu: ‘lockdown’ van gevangenis­sen in Zutphen en Grave

    Een ‘lockdown’ van twee gevangenissen, omdat de minister de vele smokkelacties in de gevangenissen beu is. Na een actie die woensdag begon in Grave (Noord-Brabant) is vandaag ook een grootschalige doorzoeking in Zutphen uitgevoerd. Over de resultaten hult de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) zich vooralsnog in nevelen. De acties doorkruisen het strafproces rond de gewelddadige roofoverval op twee bejaarde broers in Heeten.

Zutphen