Hans Melchers in Museum More in Gorssel.
Volledig scherm
Hans Melchers in Museum More in Gorssel. © Henri van der Beek

Dit zijn de rijksten uit Oost-Nederland, volgens Quote 500

De enige twee vrouwen uit Oost-Nederland in de Quote 500 staan fier bovenaan als het gaat om rijkste personen. Miljonair Kees Koolen uit Vorden steeg de meeste plekken en een veroordeling voor de ‘vetkoning’ van Harderwijk leverde zijn exit in de fameuze lijst op. Dit zijn de meest in het oog springende verschuivingen van de miljonairs uit Oost-Nederland in de jaarlijkse lijst.

Bovenaan de Quote 500 staat nog altijd Charlene de Carvalho-Heineken. De dochter van de overleden bierbrouwer Freddy Heineken heeft haar vermogen met bijna 11 procent zien groeien tot 14,2 miljard euro. In de lijst van de rijkste mensen van Nederland staan dit jaar 37 nieuwkomers. Maar liefst 317 mensen zagen zichzelf terug op een hogere plek dan vorig jaar en 37 Nederlanders mogen zichzelf miljardair noemen.

Wij hebben de rijksten uit het verspreidingsgebied van de Stentor voor je op een rijtje gezet:

3. Gérita en Inge Wessels: 3.6 miljard, Rijssen.  Dochters van de twee jaar geleden overleden bouwtycoon Dik Wessels. De zussen stegen naar plek drie in de lijst. Beide zussen stonden een jaar geleden respectievelijk op plek 12 en 13.

7. Hans Melchers: 2,4 miljard, Vorden. Verdiende zijn fortuin met het internationale chemiebedrijf Melchemie. Kocht hiermee onder meer realistische kunst aan en richtte hiermee in Gorssel en Ruurlo musea mee in. Hoewel zijn geschatte vermogen met 0,1 miljard steeg zakte hij dit jaar twee plekken in de lijst.

71. Albert ten Brinke: 500 miljoen, Rijssen. Bouwfirma Ten Brinke Group. Zijn volgende grote project? Het verbouwen van de Boulevard in Enschede. Maakte een flinke sprong op de lijst, want stond vorig jaar met een geschat vermogen van 350 miljoen nog op plek 98.

114. Kees Koolen: 350 miljoen, Vorden. Verkocht Booking.com. Koolen steeg dit jaar hard op de lijst, want vorig jaar werd zijn vermogen nog op 120 miljoen geschat en dat was toen goed voor plek 310 op de lijst. De miljonair zit nu in accu’s.

Kees Koolen, directeur Lithium Werks.
Volledig scherm
Kees Koolen, directeur Lithium Werks. © Robin Hilberink

131. Hans ten Brinke: 300 miljoen, Rijssen. Zie Albert ten Brinke (geen familie).  Zakte ruim dertig plaatsen in de lijst, want Ten Brinke stond vorig jaar met plek 99 nog net in de top 100.

173. Jan van der Horst: 240 miljoen, Apeldoorn. Eigenaar van horecagroothandel Hanos, die dit jaar een vestiging opende in Hengelo. De Apeldoorner zag zijn vermogen afgelopen jaar stijgen met 20 miljoen, maar zakte in de lijst wel met tien plekken.

177. Gerrit Tijhuis: 240 miljoen, Rijssen. Projectontwikkeling Roosdom Tijhuis. Het geschatte vermogen steeg dit jaar met bijna zeven procent.

197. Kees Vierhouten: 220 miljoen, Ermelo. Handelt in pallets en natuurlijke cosmetica plek. Het geschatte vermogen steeg met zo’n 40 miljoen en hierdoor klom hij ruim 30 plekken op de lijst.

230. Jan en Nico Bredenoord: 190 miljoen, Uddel. Produceren en verhuren aggregaten. De heren daalden van plek 202 af naar 230.

235. Aldo van der Laan: 190 miljoen, Holten. Vleeswaren Zwanenberg Food Group. Het geschatte vermogen steeg afgelopen jaar met ruim vijf procent.

Aldo van der Laan was ook enige tijd voorzitter van FC Twente.
Volledig scherm
Aldo van der Laan was ook enige tijd voorzitter van FC Twente. © ANP

263. Arie Miedema: 170 miljoen, Uddel. Verdient zijn geld met Gulf en Tinq Oil.  Voegde aan de ruim 325 onbemande tankstations van dochter Tinq begin dit jaar negen locaties toe.

265. Evert van de Poll: 170 miljoen, Oldebroek. Handelt in kabels, eigenaar van de Van Gelder Groep. Blijft opnieuw bovenin het ‘rechterrijtje van de Quote 500’ staan.

319. Paul Nijhof140 miljoen, Holten. Ex-Wehkamp. Het geschatte vermogen van Nijhof bleef gelijk.

390. Arend-Jan ter Steege: 115 miljoen, Rijssen. Verdient zijn centen met bouw, bouwmarkten en spoelbakken.

404. Ron Wierdsma: 110 miljoen, Epe. Textielwinkel Wibra. Ging terug van 368 naar 404. De kledingketen maakte afgelopen jaar een miljoen winst.

429. Meine Breemhaar100 miljoen, Dronten. Breemhaar Groep. Nieuw in de Quote 500. Breemhaar zit in het vastgoed en koopt slechtlopende bedrijven, reorganiseert en maakt ze winstgevend. Is naamgever van het stadion van PEC Zwolle en zit daarnaast in het bestuur van de voetbalclub.

Meine Breemhaar staat dit jaar op plek 429 in de Quote 500.
Volledig scherm
Meine Breemhaar staat dit jaar op plek 429 in de Quote 500. © Rob Voss

456. Reinier Bouman: 95 miljoen, Apeldoorn. Kocht Marktplaats en verkocht het weer door.

448. Hans Buys: 98 miljoen, Apeldoorn. Verdient zijn geld met veevoerbedrijf Denkavit. Bungelde vorig jaar nog bij de laatste vijf in de lijst, maar springt dit jaar tientallen plekken omhoog.

495. Jan Olthuis: 88 miljoen, Ermelo. Handel in oliën en vetten. Zakte tien plekken en bungelt nu bij de laatste vijf in de lijst.

Exit

Deze vermogende personen haalden vorig jaar nog wel de lijst, maar komen dit jaar niet in aanmerking voor een plekje in de Quote 500:

Hans Struik: Putten. Van Struik Foods, bekend van de soepen. Vorig jaar met een geschat vermogen van 90 miljoen nog goed voor plek 447 in de lijst.

Cees B.Harderwijk. Stond vorig jaar nog in de lijst der rijken met een vermogen van 130 miljoen euro. De eigenaar van het bedrijf Biodiesel Kampen werd in augustus veroordeeld tot dertig maanden cel. Volgens tijdschrift Quote is Cees B. de ‘grootste exit’ uit de Quote 500.

  1. Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspanning: ‘We zijn de chaos voorbij’
    PREMIUM

    Achter de schermen bij de GGD na drie maanden hoogspan­ning: ‘We zijn de chaos voorbij’

    De coronagolf op de Veluwe was nog maar net over zijn hoogtepunt, toen de Vion-slachterij een besmettingshaard bleek. In het oog van de storm moest de GGD Noord- en Oost-Gelderland dealen met crises binnen de crisis, terwijl het volgende megaproject voor de deur stond: massaal testen en traceren. Corona vraagt het uiterste van de GGD. ,,Heerde drukte ons met de neus op de feiten. Zo van: het gebeurt echt en het gebeurt hier.”

Zutphen