Volledig scherm
Milieu-educatiecentrum De Kaardebol in Zutphen. foto archief Yvonne Pieters

Driekant Buiten wijst aanbod mediation in Zutphen af

ZUTPHEN - Driekant Buiten, sinds mei hoofdhuurder van het voormalige duurzaamheidsterrein De Kas in Zutphen, heeft mediation voor een oplopend conflict met onderhuurders afgeslagen. Het aanbod voor bemiddeling was door de gemeente Zutphen, die eigenaar is van het complex, neergelegd.

De Kas stond eerder bekend als De Kaardebol en is gevestigd in het Emerpark, aan de Harenbergweg. Het complex bood tot eind vorig jaar onderdak aan Atelier3D, een collectief van organisaties die bezig waren met duurzaamheid. De coöperatie moest stoppen vanwege grote schulden. De gemeente is hierna in zee gegaan met Driekant Buiten. Een aantal van de voormalige leden van Atelier3D kon blijven zitten, als onderhuurders.

Conflicten
Waar het de bedoeling was dat de partijen zouden gaan samenwerken, is het al maanden hommeles. De hoofdhuurder ligt met verschillende onderhuurders overhoop. De aard van het geschil zou liggen in de koers die directeur Henk Smit van Driekant Buiten wil varen. Smit wil dat de onderhuurders meer gaan bijdragen. Dat betekent in de praktijk soms een verdriedubbeling van de kosten. Sommige onderhuurders hebben aangegeven liever niet meer met Driekant Buiten in zee te willen, maar rechtstreeks van de gemeente te willen huren.

Bemiddeling
De gemeente Zutphen heeft geprobeerd te bemiddelen. Volgens een woordvoerder omdat de ontstane situatie de gemeente 'zorgen baart'. Het aanbod is door Smit afgeslagen. "Driekant Buiten wordt nu uitgenodigd voor een vervolggesprek", licht de zegsvrouw toe. Smit zelf zegt de deur naar mediation op een kier te willen houden. "Alleen stellen wij dat we het eens moeten zijn over de uitgangspositie en dat de gemeente zelf hierin ook een belangrijke partij is."

Willen de partijen de plooien gladstrijken, dan lijkt haast geboden. Eind deze maand loopt de proefperiode van de huurovereenkomst af. Tot die tijd kunnen de partijen gebruikmaken van ontbindende voorwaarden.

Zutphen