Volledig scherm
Herman du Bois © Bram van de Biezen

Du Bois weer dupe uitglijder politie?

ZUTPHEN - Herman du Bois heeft er geen goed gevoel bij. "Dit lijkt zo veel op de Puttense moordzaak. Er worden fouten gemaakt." In de rechtbank in Zutphen is woensdag geluisterd naar de audiotapes van het politieverhoor van zoon Mark, naar aanleiding van een omvangrijke drugszaak, waarin zij beiden verdachte zijn. Zij zouden MDMA hebben opgeslagen op de zolder bij Mark, een grondstof voor xtc, met een geschatte straatwaarde van anderhalf miljoen euro.

Du Bois werd in 1995 ten onrechte veroordeeld voor de moord op Christel Ambrosius, door fouten van de politie en de tunnelvisie van justitie. Hij zat zeven jaar vast, toen hij alsnog werd vrijgesproken. Zijn onbehaaglijke gevoel van nu komt voort uit de fouten die - weer - zijn gemaakt door de politie; enkele cruciale uitspraken van zoon Mark in het politieverhoor zijn niet of verkeerd genoteerd in de 'woordelijke' transcriptie van dat verhoor.

Onkruidverdelger
De officier van justitie citeerde vorige maand in de rechtbank uit die transcriptie om aan te tonen dat Mark van zijn vader Herman had gehoord dat het om MDMA ging. En dat vader en zoon dus heel goed wisten waar ze mee bezig waren. Mark ontkende dat zo te hebben gezegd en hield vol dat hij en zijn vader dachten dat het onkruidverdelger was.

De rechters besloten de originele opnames af te luisteren. En wat blijkt nu? Waar Mark het blijkens de tapes had over 'die man', stond in de transcriptie 'Herman'. Waar Mark zei dat hij van 'die kale man' had gehoord dat het om MDMA ging, was die zinsnede helemaal weggelaten uit het schriftelijke verslag.

Tunnelvisie
Marks advocaat Marcel Heuvelmans spreekt over een tunnelvisie bij de inspecteurs. Zij noteerden volgens hem wat paste bij hun onderzoek.Of de fouten in de transcriptie relevant zijn voor de voortgang van de rechtszaak moet nog blijken.

Zutphen