Dweilen in afgeladen Zutphen is wél afwisselend

Dweilorkesten horen steeds vaker dat hun repertoire wat te eenzijdig is. 'Kan dat orkest uit?', is een veelgehoorde klacht op sociale media als het Nederlands elftal voetbalt. Maar een afgeladen binnenstad van Zutphen hoorde zaterdag veel muzikale variatie tijdens de zeventiende editie van de Dweildag met optredens van 25 dweilorkesten. 

Volledig scherm
Dweilorkest ‘t Spult aan het werk in Zutphen. © Patrick van Gemert

Klassiekers als Het Kleine Café aan de Haven, t Dondert en ‘t Bliksemt en Hey Joe waren regelmatig te horen in de Zutphense binnenstad, maar de meeste dweilorkesten speelden toch heel andere nummers. ,,Ieder jaar gooien we er twee nummers uit en komen er twee nieuwe in”, zegt Mart Koertshuis van het relatief jonge orkest Duvelsgeweld uit De Lutte. ,,Ons repertoire is zo’n twintig nummers. Als iemand een suggestie heeft, dan bespreken we dat met de dirigent, proberen het uit en wordt er gestemd.”

Zo werkt dat ook bij de Sjores Ambras Band uit het Zeeuwse Hulst. De groep is voor de eerste keer afgereisd naar het oosten en voelt zich helemaal thuis in Zutphen. ,,We kijken vooral naar het publiek en dan kies ik welke nummers we spelen”, zegt muzikaal leider Dannie Pilaet. Hij heeft wat te kiezen: Op de speellijst staan zo’n veertig nummers. ,,Niet zoveel hoempapa. Dat spelen vooral orkesten uit Noord-Brabant en Limburg.”

Uptempo

Koertshuis en Pilaet halen hun inspiratie overal vandaan. Koertshuis: ,,Vooral après ski-nummers doen het goed.’' Het moet wel een feestje worden. Een favoriet? ,,Da’s toch wel Speedy Gonzales. Die kan de bas zo mooi inzetten.’' Voor Pilaet is dat Danze. ,,Lekker snel en uptempo!”

De bebaarde kapelmeester Mark Steeghs van Joekskapel Mekkeluk uit het Limburgse America zoekt het vooral in de schlagers. ,,Dat komt omdat wij veel in Duitsland spelen. Dweilorkesten zijn buiten het carnavalsseizoen niet zo populair in Nederland.”

Hij merkt dat het Duitse publiek anders is. ,,Veel enthousiaster. Die zingen altijd mee.’' In Nederland zijn de toehoorders veel rustiger, zegt hij na een succesvol optreden bij de Wijnhuistoren. ,,Behalve op festivals zoals hier in Zutphen.” Steeghs komt dan ook graag naar de Achterhoek. ,,Dit festival hoort echt bij de top drie in Nederland. Vooral ook door de goede organisatie.”

Energiek

En die organisatie speelt zelf ook mee in Zutphen. Voorzitter Wiet Verschure en penningmeester Joost Cornax puffen even uit met glaasje na een energiek en gevarieerd optreden van hun band ‘t Spul(t) op de Beukerstraat. 

Moderne nummers en klassiekers: het kwam allemaal voorbij. ,,Meezingers zijn altijd heel leuk. Mensen moeten vermaakt worden’', zegt trombonist Verschure. ,,Daarom ook een klassieker als Roodborstje. Maar ook Despacito en een heuse serenade. ,,Je weet niet of de tranen bij het publiek zijn van ontroering of iets anders”, lacht Cornax.

Geen kinderliedjes

Ook ‘t Spul(t) is democratisch ingesteld. ,,Iedereen mag nummers inbrengen’', zegt Cornax. Dat geldt ook voor de Jeugdafdeling. ,,Geen kinderliedjes hoor. De jeugd speelt gewoon de volwassen nummers met ons mee.’' 

Uptempo, zoals de jonge muzikanten bewijzen tijdens een optreden op het Schapenpleintje. Met als favoriet het springerige Links, Rechts van de Snollebollekes. Een trotse Verschure vult aan: ,,En ook zij doen alles uit het hoofd!”

Zutphen