Dweilorkest uit Zutphen laat Oranje Leeuwinnen luider grommen

VideoOntdekt door een Doetinchemse gemeente-ambtenaar en daarna 'geadopteerd' door voetbalbond KNVB. Het Zutphense dweilorkest 't Spul(t) is niet meer weg te denken bij het EK vrouwenvoetbal. De Leeuwinnen van Oranje gaan luider grommen als ze in het het stadion het geschetter van de Zutphense trompetten horen. 

Op de tonen van 't Spul(t) swingde het Nederlands vrouwenelftal afgelopen weekend in de kwartfinale langs Zweden. En donderdagavond moet dat in Enschede gaan gebeuren tegen Engeland.

Geintje

Wiet Verschure, Petra van Beek en Gerrit Nijenhuis glimmen van trots. Het drietal is blazer én bestuurslid bij 't Spul(t), dit EK de grote aanjager in EK-stadions. Het begon allemaal met het duel België-Denemarken. Als geintje, 't Spul(t) was uitgenodigd door een Doetinchemse gemeente-ambtenaar om die wedstrijd rond stadion De Vijverberg op te leuken met voetbalevergreens. Die ambtenaar had het orkest bezig gezien tijdens de intocht van de Zutphense wandelvierdaagse en was gecharmeerd geraakt van het vrolijke stel.

Eigenlijk verboden

Vervolgens ging het balletje rollen: de KNVB nam 't Spul(t) onder haar hoede. En verlangde méér van het dweilorkest dan alleen getoeter in de fanzone. Verschure: ,,De UEFA verbiedt het meenemen van instrumenten in de stadions. Maar de KNVB wilde bij Nederland-Zweden óók op de tribunes muziek en kneep een oogje toe. Onze blazers Rick Verschure en Johan Nieuwenhuizen mochten hun trompet meenemen. Wij kregen ook een toegangskaartje van de voetbalbond en zweepten het publiek zonder instrumenten op.''

Rick Verschure en Nieuwenhuizen nemen donderdagavond weer hun toeter mee de Grolsch Veste in. Het volledige orkest - 21 blazers - voert voor aanvang van de halve finale al tetterend de supportersschare aan tijdens de laatste anderhalve kilometer van de fanwalk naar het Enschedese stadion. Als Oranje zondag de finale speelt? ,,Dan zijn we vrijwel zeker weer van de partij, liet de bond al weten'', zegt Nijenhuis.

Dweilorkest 't Pul(t) speelt op de tribune.
Volledig scherm
Dweilorkest 't Pul(t) speelt op de tribune. © Jan Houwers

Zutphen