Volledig scherm
Brummen en het Japanse Koriyama zijn al dertig jaar zustersteden. © Gemeente Brummen

'Een vriendschap verbreek je niet'

Het besluit van de gemeente Zutphen om haar stedenbanden te beëindigen omdat die niet meer van deze tijd zouden zijn, roept in omliggende gemeenten gemengde reacties op.  

,,Ook in Brummen hebben we af en toe discussies over de toekomst van de vriendschapsbanden'', zegt gemeentewoordvoerder Gert-Jan van Dijk. ,,De laatste is geweest tijdens een opiniërende raadsvergadering in 2015 waarbij de conclusie van de gemeenteraad was dat je een (bestaande) vriendschap niet verbreekt. Er moet wel een inhoudelijke meerwaarde zijn. Wellicht dat de vriendschap een andere invulling krijgt.''

Waterwerken

Brummen besloot vast te houden aan de officiële banden met het Japanse Koriyama en het Poolse Krotozyn.  ,,Deze week wordt een groep leerkrachten uit Koriyama ontvangen door het gemeentebestuur. Zij krijgen een korte toelichting over het onderwijsbestel in Nederland en Brummen, bezoeken basisschool P@rk en de begraafplaats in Hall om daar  de vader van C.J. van Doorn te eren. C.J. van Doorn was rond 1880 in Koriyama verantwoordelijk voor belangrijke waterwerken.''  Brummen stelt voor de twee stedenbanden jaarlijks 4600 euro beschikbaar.

Doodgebloed

In buurgemeente Voorst was Twellonaar Bertus Bauer van 1999 tot 2007 de trekker van de lokale invulling van het project 'Democratisering in Oost-Slavonië' (een regio in Kroatië), een initiatief van Buitenlandse Zaken, IKV en VNG. Onder Bauers leiding zijn uiteenlopende contacten gelegd tussen Voorst en de Kroatische gemeente Tordinci. Bauer heeft met lede ogen moeten toezien dat na zijn afscheid in 2014 als voorzitter van het Mondiaal Platform gemeente Voorst de contacten met Tordinci geleidelijk zijn doodgebloed.

,,Je kunt wel zeggen dat een stedenband ouderwets is, maar ik vind het ook anno 2018 belangrijk om persoonlijk contact te hebben en vriendschap te sluiten met mensen in andere landen en culturen en dat we hulp bieden als dat nodig is. Wij hebben in Tordinci onder meer gezorgd voor de bouw van een school, de oprichting van jongerenclubs en landbouwcoöperaties. Ik vind niet dat hier een tegenprestatie tegenover hoeft te staan.'' 

Zutphen