De politierechter behandelde vandaag de zaak van de man die door het lint ging tijdens de Bokbierdag in Zutphen.
Volledig scherm
De politierechter behandelde vandaag de zaak van de man die door het lint ging tijdens de Bokbierdag in Zutphen. © ROBIN UTRECHT

Eerbeekse boeienbreker Bokbierdag krijgt cel- en werkstraf

De 25-jarige man uit Eerbeek die op 7 oktober zich tijdens de Nationale Bokbierdag in Zutphen van zijn handboeien wist te bevrijden, is vandaag veroordeeld tot een werkstraf van 160 uur. De celstraf van 34 dagen, waarvan 30 voorwaardelijk, heeft hij al uitgezeten.

In de Beukerstraat ging de man die zondagavond volledig door het lint, waarna de politie hem met veel moeite wist op te pakken. Samen met een 21-jarige vrouw uit Brummen hinderde de Eerbekenaar de politie een andere aanhouding. Hij werd vervolgens aangehouden, wist de handboeien doormidden te breken en trapte een beveiliger die de Brummense probeerde te boeien van achteren. 

Zware mishandeling

Volgens de politierechter in Arnhem heeft de man zich schuldig gemaakt aan een poging tot zware mishandeling van een beveiliger en het belemmeren van agenten tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Ook schopte hij een beveiliger tegen het hoofd, waarbij het slachtoffer verwondingen in het gezicht opliep. Daarnaast vernielde de man door de trap ook de bril van de beveiliger.

‘Volgens de advocaat van de man was er geen sprake van een poging tot zware mishandeling, omdat het procesdossier onvoldoende aanknopingspunten bood’, zo staat op de site rechtspraak.nl. ‘De advocaat voerde daartoe aan dat volgens vaste jurisprudentie moet worden gekeken naar de aard en omstandigheden van het incident. De politierechter gaat hier niet in mee. Wanneer iemand richting het hoofd schopt, kan dit zwaar lichamelijk letsel opleveren. Dat is het uitgangspunt en dat geldt ook voor de man uit Eerbeek. Daarnaast gaven de agenten ook aan dat man gericht schopte en de beveiliger deze trap niet zag aankomen’.

Schadevergoeding

De straf is gelijk aan de eis van de officier van justitie. Aan de straf zijn bijzondere voorwaarden verbonden. Zo heeft de man een meldplicht bij de reclassering. Ook is de 25-jarige verplicht een ambulante behandeling te volgen.

Daarnaast moet de man een schadevergoeding van in totaal 700 euro aan de beveiliger betalen. Dit bedrag bestaat uit 450 euro voor de kosten van de bril. De overige 250 euro bestaat uit immateriële schade: de beveiliger schrok van de hevigheid van het geweld en had zoiets nog niet eerder meegemaakt.

Zutphen