Volledig scherm
Het pakhuis van Reesink, naar ontwerp Willem van Tijen, kort na de voltooiing in 1930. foto PR

Eerbetoon aan architect Reesinkgebouw

ZUTPHEN - Architect Willem van Tijen en het Reesinkgebouw, dat binnenkort onder de slopershamer valt, staan centraal tijdens een thema-avond morgen - woensdag - in Luxor Zutphen.

Fotograaf Paul de Neeling vertelt aan de hand van een diapresentatie over het gebouw van de handelsonderneming, tot enkele jaren geleden gevestigd in Zutphen. Beeldend kunstenaar Ineke Metz die de coördinatie verzorgt, legt uit dat het niet de bedoeling is de politieke discussie over de afbraak van het beeldbepalende pand weer op te rakelen. "Door de foto's die John Kastrop maakte van het gebouw ontstond het idee om de historie van het pand en de stijl van bouwen in de jaren dertig van de vorige eeuw ook nog eens in een lezing te belichten.

Daarvoor kwamen we vanzelf bij Paul de Neeling terecht. Het leuke is dat kinderen van de basisschool in Eerbeek, waar ik als leerkracht werk, ook aan het project meedoen. Ik heb wat foto's van het gebouw uitgedeeld en ze gevraagd van doosjes een droomfabriek te maken. Die zijn in Luxor ook te zien."

Van Kastrop hangen zestien foto's van het pand in het theatercafé.

De Neeling: "Ik fotografeer al veertig jaar industriële objecten. Van dit pand heb ik er honderden gemaakt. Ik zou ook graag eens de binnenkant willen fotograferen. Dat lukt vast nog wel eens", merkt hij op.

Voor De Neeling is vooral de geschiedenis van het nieuwe bouwen en de rol van de architect daarbij van belang. De Neeling: "Het Reesinkgebouw, 'mijn grote stenen dochter', zoals Van Tijen zelf zei, is in de jaren dertig van de vorige eeuw tot stand gekomen. Van Tijen is vanuit het toenmalige Nederlands-Indië naar Nederland gekomen omdat hij polio had. Hij was civiel ingenieur en zette zich, samen met de bouwkundige J.H. van den Broek, vooral in voor de sociale woningbouw, die in de crisistijd maar moeilijk van de grond kwam. Hij gebruikte daarbij nieuwe technieken, waarbij standaardisatie, verlichting en zoninval van groot belang waren.

De inmiddels gesloopte, witte woningen van De Pol zijn daarvan een goed voorbeeld. Bij het Reesinkgebouw was sprake van een van de vroegste toepassingen van betonskeletbouw, net als bij de van Nellefabrieken in Rotterdam. Dat Van Tijen een wezenlijke rol heeft gespeeld bij de Nederlandse architectuur blijkt uit het feit dat hij op 78-jarige leeftijd werd geëerd met een staatsprijs en een eredoctoraat. Mijn lezing gaat vergezeld gaan van een powerpointpresentatie met voorbeelden van de architectuur van het nieuwe bouwen."

- Lezing over Reesinkgebouw door fotograaf Paul de Neeling: 24/10 Luxortheater Zutphen, aanvang 20 uur. Toegang gratis.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Zutphen