Volledig scherm
Het Plein in Zutphen. © Ronny te Wechel

Eerst bezuinigen, dan pas extra geld uit Zutphen voor Het Plein

De gemeenteraad van Zutphen heeft in navolging van Lochem besloten dat voordat er extra geld beschikbaar komt, er eerst moet worden gekeken naar mogelijke bezuinigingen bij sociale dienst Het Plein.

Vorige maand werd duidelijk dat Het Plein afstevent op een tekort van 9,3 miljoen euro, als gevolg van 'hogere uitgaven aan uitkeringen, personeels- en bedrijfsvoeringskosten'. Maar de gemeenteraden van Zutphen en Lochem zijn niet van plan dat tekort zonder meer aan de vullen. Van het totale tekort komt 8,3 miljoen euro voor rekening van de gemeente Zutphen, omdat die gemeente meer (zorg)taken bij Het Plein heeft belegd dan Lochem. Wethouder Annelies de Jonge (PvdA) hoopt in april bezuinigingsvoorstellen naar de raad te kunnen sturen.

Tweede helft

De vraag is alleen wat er van bezuinigingen kan worden verwacht. Tegen de tijd dat de gemeenteraad besloten heeft waarop bij Het Plein moet worden bijgestuurd, is de eerste helft van het jaar om. Kort door de bocht komt het er daarmee op neer dat de helft van die 9,3 miljoen dan al is uitgegeven. En de vraag is bovendien hoeveel er daadwerkelijk kan worden bespaard. De Jonge: ,,Er kan gekozen worden om minder keukentafelgesprekken te gaan voeren, te bezuinigen op het reïntegratiebudget, of een algemene voorziening instellen waar nu maatwerk geldt." De vraag is of de politiek van Zutphen dat wil.

Externe inhuur

Behalve deze politiek gevoeliger keuzes, is de hoop dat er ook gemakkelijker bezuinigingen te realiseren zijn. ,,Bijvoorbeeld door in te grijpen op externe inhuur. We maken alleen al 700.000 extra kosten omdat mensen die we extern inhuren duurder zijn", zegt De Jonge.

  1. Hoedenmaakster Frida Pelgrum: de winnende Prinsjesdaghoed is van de partner van Jesse Klaver

    Hoedenmaak­ster Frida Pelgrum: de winnende Prinsjes­dag­hoed is van de partner van Jesse Klaver

    Omdat ze bezoek had heeft Pelgrum slechts een deel van de Prinsjesdagoptocht live kunnen volgen, maar aan het einde van de middag heeft ze speciaal alle beelden nog eens in de herkansing bekeken. ,,Mijn hoed was goed in beeld,'' zegt ze met een zucht van verlichting. ,,De lagoon-blauwe hoed van Helmi Huijbregts-Schiedon, Eerste Kamerlid voor de VVD, was prominent te zien, daar heb ik geluk mee gehad.''

Zutphen