Volledig scherm
Het pand aan de Rijksstraatweg 75 in Warnsveld. © Archief

Eigenares omstreden villa Warnsveld niet versneld uit ambt gezet ondanks fraudeverdenking

De eigenares van het monumentale herenhuis Berkeloord in Warnsveld mag voorlopig registeraccountant blijven. Dat heeft de tuchtrechter in Zwolle bepaald. Beroepsorganisatie van accountants NBA wilde Nelleke V. via een zeer zeldzame spoedprocedure laten schrappen uit het ambt vanwege ‘ernstige vermoedens’ dat V. nauw bij fraude is betrokken. 

De accountant zelf ontkent, haar raadsman Leen Hennink stelde eerder bij de zitting dat er sprake is van een heksenjacht. Volgens de tuchtrechter is nu eerst meer onderzoek vereist, een spoedprocedure leent zich daar niet voor.

De beroepsorganisatie van accountants startte de zaak tegen V. omdat het Openbaar Ministerie (OM) haar er van verdenkt dat ze met behulp van vervalste documenten een lening van 3,1 miljoen euro bij de Rabobank verkreeg. V. was destijds medebestuurder van megarestaurant @Eat in Duiven, dat eind 2016 failliet is gegaan. 

Kort daarna kocht ze Berkeloord aan de Rijksstraatweg in Warnsveld voor ruim een half miljoen euro. Over de verbouwing van het pand uit 1864 ligt V. ernstig in de clinch met de gemeente Zutphen. De aankoop van Berkeloord maakt bovendien onderdeel uit van het onderzoek naar het faillissement van het megarestaurant, bevestigde de curator eerder dit jaar.

Uit de uitspraak van de tuchtrechter blijkt nu wel waar het OM de verdenking van fraude op baseert. In de periode van april 2017 tot en met mei 2018 is een strafrechtelijk onderzoek uitgevoerd naar het vermoedelijk plegen van valsheid in geschrifte en het oplichten van de Rabobank door onder andere V. De lening van 3,1 miljoen euro werd volgens het OM door de bank verstrekt nadat V. en haar medeverdachten een hele lijst aan vervalste documenten overlegden ter ondersteuning van de aanvraag. De NBA noemde het daarom evident dat in deze kwestie sprake is van een uitzonderlijke situatie die geen uitstel duldt, maar de tuchtrechter gaat daar dus niet in mee.

Zutphen