Eindelijk schepen in de Noorderhaven van Zutphen

videoIngebruikname van de Noorderhaven in Zutphen had zaterdag wel iets weg van de intocht van Sinterklaas. Vol verwachting wachtten honderden mensen op de kade op het moment dat de eerste boten en schepen vanaf de IJssel de haven binnen kwamen. Even voor 14 uur was het zover.

Daarmee kwam er een einde aan jarenlang wachten. Al in juni 2016 werd de Noorderhaven officieel met een hoop toeters en bellen geopend. Destijds omlijstten onder meer een helikopter, een jetski, een parachutist en flyboarders dat heuglijke moment. Onenigheid tussen de gemeente en de aannemer en de zoektocht naar een beheerder beletten sindsdien dat er schepen konden aanmeren.

Tegenslag

Nu kan dat dus eindelijk wel. In het kielzog van een rondvaartboot met genodigden voeren zaterdagmiddag allerlei boten en schepen de Noorderhaven binnen waardoor de haven, met plek voor 47 boten, ook meteen behoorlijk gevuld was. ,,Er was veel tegenslag en het duurde lang. Maar daar gaan we het vanaf nu niet meer over hebben'', zei voorzitter Wim de Boer van watersportvereniging Gelre zaterdag in zijn toespraak. De watersportvereniging beheert de haven voorlopig. 

Illegaal

Wethouder Oege Bosch (VVD) was in zijn nopjes. ,,Hij was al een tijd open en zo nu en dan sloop er wel een schip illegaal binnen. Als gemeente zijn we bijzonder trots dat we de haven met ingang van vaarseizoen 2018 echt in gebruik kunnen nemen.'' 

Na de officiële plichtplegingen konden mensen onder meer met een rondvaartboot een tocht over de IJssel maken. 

Volledig scherm
De Noorderhaven in Zuphen is zaterdag in gebruik genomen. Na jaren wachten kunnen schepen er aanmeren. © Jarno Bleumink
  1. Voorst haalt opgelucht adem: straatverlichting langs Rijksstraatweg doet het (deels) weer
    Update

    Voorst haalt opgelucht adem: straatver­lich­ting langs Rijks­straat­weg doet het (deels) weer

    Inwoners van Voorst maakten zich de afgelopen periode zorgen over de veiligheid op de Rijksstraatweg. Wekenlang werkte de straatverlichting langs een gedeelte van de drukbereden provinciale weg niet. Dit betekende dat ook het zebrapad bij de nieuwe Coop niet verlicht was. De provincie meldde woensdagmiddag dat een aannemer het probleem heeft opgelost en dat de straatverlichting weer zou moeten werken. Maar dat bleek niet overal het geval.

Zutphen