De Bernhardsteeg gelegen aan de Zaadmarkt in Zutphen. Hier vond het geweld tegen een van de agenten plaats.
Volledig scherm
De Bernhardsteeg gelegen aan de Zaadmarkt in Zutphen. Hier vond het geweld tegen een van de agenten plaats. © Jan Houwers

Eis: 9 maanden cel voor geweld tegen agent in Zutphen

In Almelo staat vanmiddag een 22-jarige man uit de gemeente Bronckhorst voor de rechter. Hij wordt verdacht van verwurging van een politieman in de nacht van 20 op 21 mei in de Zutphense binnenstad.

Het incident gebeurde nadat agenten ingrepen bij wat op een opstootje leek op de Zaadmarkt. Toen de politiemensen daarbij een 24-jarige Zutphenaar wilden aanhouden, bemoeide de 22-jarige zich met de kwestie en sloeg zijn armen om de nek van de agent. Die raakte daardoor gewond en verloor bijna het bewustzijn. De 22-jarige wordt poging tot doodslag ten laste gelegd.

Tegen hek

Voor hetzelfde incident staat een 23-jarige man uit Zutphen terecht. Hij gooide blijkens de dagvaarding bij de schermutselingen een politie-agente met kracht tegen een stalen hekwerk. Hij staat terecht voor mishandeling.

Rechtbank

In de rechtbank is de 22-jarige verdachte aan het woord: ,,Ik greep in omdat de agenten in mijn beleving te veel geweld gebruikten. Ik kan me niets van de omklemming van de agent herinneren. Ik wilde hem alleen wegtrekken.'' In een eerdere verklaring gaf de verdachte aan dat hij de agent wel omklemd had. 

De 22-jarige man is een vriend van de 24-jarige Zutphenaar die aangehouden werd door de politie. ,,Ik wilde de agent helemaal geen kwaad doen.'' De rechter antwoordt hierop: ,,Getuigen hebben verklaard dat de politieman blauw aanliep.''

,,Kijk wat dit me heeft gebracht. Twee maanden cel, verhalen in de pers, stress... Ik wilde dat ik dit nooit had gedaan'', reageert de verdachte. 

Officier van justitie

De officier van justitie: ,,De politie is de baas op straat. De meeste mensen accepteren dat. Deze twee niet.'' Hij betwijfelt of er sprake was van disproportioneel geweld tegen de 24-jarige. Het ingrijpen van de 22-jarige was hoe dan ook onterecht. Hij stelde echter niet dat poging tot doodslag bewezen kon worden, noch dat er sprake was van zware mishandeling. Daarvoor ontbreken de bewijzen en ook kunnen de klachten die de agent overhield aan het incident niet uitgelegd worden.

Desondanks eiste hij tegen de 22-jarige een celstraf van 9 maanden, waarvan drie voorwaardelijk met aftrek van voorarrest.

De advocaat van de verdachte trekt verklaringen van betrokken politiemensen in twijfel. Camerabeelden en beëdigde verklaring van getuigen zouden die tegenspreken. Proces verbalen deugen volgens hem niet. Het openbaar ministerie is daarom niet ontvankelijk stelt hij. Hij eiste vrijspraak voor zijn 24-jarige cliënt. 

Kort geduurd

De advocaat wijst er op dat de 22-jarige zich in eerste instantie heel rustig houdt, maar dan ineens ingrijpt. ,,Kennelijk omdat hij iets ernstigs zag."  Volgens hem heeft het afknellen van de keel van de agent maar kort geduurd en was er geen opzet.

,,Ook hier deugen de verklaringen van agenten niet", zegt de advocaat. Daarin staat dat de 22-jarige een nekklem aanlegde en hem daarna achterover trok. ,,Maar de beelden laten dat niet zien.''

,,Als er dan sprake is van een nekklem dan legde de 22-jarige pas aan toen hij op de grond lag met de agent op zich. Hij hield hem vast omdat hij van alle kanten werd geschopt en geslagen door andere politiemensen en omstanders", aldus de advocaat.

  1. Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?
    PREMIUM
    Vraag bij het nieuws

    Kan ik mijn verplichte mondkapje voor het openbaar vervoer declareren bij mijn baas?

    Het thuiswerken gaat nog wel even duren, maar nu alles gefaseerd weer open gaat zie je dat steeds meer mensen ook naar kantoor gaan. Welke thuiswerkkosten mag je wel declareren nu het warmer gaat worden en draai je straks zelf ook op voor het verplichte mondkapje in het openbaar vervoer als je naar je werk gaat? Pascal Besselink, senior jurist arbeidsrecht DAS Rechtsbijstand, geeft tekst en uitleg.

Zutphen