Exclusief

Het beste van De Stentor

In PREMIUM vind je een selectie van onze beste verhalen. Elke dag alles van De Stentor lezen? Neem dan een abonnement.

EOD gaat in Zutphen gevonden V1 minutieus ruimen

VideoIn september begint de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aan de ruiming van de onlangs in Zutphen gevonden V1. Waarschijnlijk worden de restanten van het onbemande straalvliegtuig - voluit Vergeltungswaffe 1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog - op een andere locatie gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De vondst van de resten van de V1 werd eind juni al gedaan door medewerkers van Armaex, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het opsporen van bommen en munitie. Op dat moment was nog niet meteen duidelijk dat het om een V1 ging. Het uitgraven van het gevaarte - zo'n acht meter lang en vijf meter breed - gebeurde begin juli. Toen zijn ook twee van de drie aangetroffen ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De restanten van de V1 zijn daarna afgedekt met grote platen. Ook gold voor de vindplaats - een weiland nabij de Oude IJsselbrug, aan de kant van wijk De Hoven - enige tijd een noodverordening. 

Bijzondere vondst

Volgens majoor Fred de Vries van de EOD is de in Zutphen aangetroffen V1 een 'bijzondere vondst'. De dienst ruimt vaker restanten van V1-wapentuig, maar zelden wordt een nagenoeg complete V1 gevonden. "De gevechtslading is gebarsten, maar redelijk intact gebleven. Uit bodemonderzoek blijkt dat bijna alles - dus ook de honderden kilo's aan springstof - dicht bij elkaar ligt. Enkele jaren geleden hebben we voor het laatst een vergelijkbare vondst gedaan, in het Brabantse Kruisland. Wat de V1 in Zutphen extra bijzonder maakt, is dat deze deels van hout is gemaakt. In zulke staat zien wij ze zelden."

Volledig scherm
De vindplek van de V1, nabij de Oude IJsselbrug in Zutphen. © Judah Bolink

De ruiming begint in de tweede week van september en neemt naar verwachting enige tijd in beslag. De EOD heeft de gemeente Zutphen gevraagd om een geschikte vernietigingslocatie aan te wijzen voor de restanten van de V1, zegt De Vries. "De huidige vindplaats bevindt zich in nabijheid van woningen. Onze voorkeur gaat daarom uit naar een andere plaats waar we de resten gecontroleerd tot ontploffing kunnen brengen. We gaan extra voorzichtig te werk omdat één van de drie ontstekers nog niet is aangetroffen. Beetje bij beetje wordt afgegraven en afgevoerd."

Vergeldingswapen

Wanneer de V1 in het weiland is terechtgekomen en vanuit welke lanceerlocatie het projectiel is afgevuurd, is niet bekend. In het gebied tussen Zutphen, Deventer en Lochem stonden meerdere zogeheten Abschussrampe, onder andere in Harfsen, Joppe en Eefde. Van daaruit werden honderden V1's richting Londen en Antwerpen afgevuurd, het antwoord van de Duitsers op de geallieerde bombardementen op Duitse steden als Dresden. 

Volledig scherm
In een weiland vlakbij de Oude IJsselbrug in Zutphen liggen de resten van een V1 met bijna 1.000 kilo springstof aan boord. De EOD gaat het onbemande straalvliegtuig volgende maand ruimen. © Patrick van Gemert/Zutphens Pers

Zutphen