EOD gaat in Zutphen gevonden V1 minutieus ruimen

VideoIn september begint de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) aan de ruiming van de onlangs in Zutphen gevonden V1. Waarschijnlijk worden de restanten van het onbemande straalvliegtuig - voluit Vergeltungswaffe 1, een ingenieus wapen van de Duitsers uit de Tweede Wereldoorlog - op een andere locatie gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

De vondst van de resten van de V1 werd eind juni al gedaan door medewerkers van Armaex, een bedrijf dat is gespecialiseerd in het opsporen van bommen en munitie. Op dat moment was nog niet meteen duidelijk dat het om een V1 ging. Het uitgraven van het gevaarte - zo'n acht meter lang en vijf meter breed - gebeurde begin juli. Toen zijn ook twee van de drie aangetroffen ontstekers gecontroleerd tot ontploffing gebracht. De restanten van de V1 zijn daarna afgedekt met grote platen. Ook gold voor de vindplaats - een weiland nabij de Oude IJsselbrug, aan de kant van wijk De Hoven - enige tijd een noodverordening. 

  1. Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)
    PREMIUM

    Dit paleis ligt al honderden jaren verscholen onder het centrum van Zutphen (en moet weer zichtbaar worden)

    Meer dan vijftig meter lang en twaalf meter breed. Een grote zaal, een verblijf voor de keizer en een heus bordes waar de keizer naar zijn volk kon zwaaien. Het is lastig voor te stellen, maar honderden jaren geleden stond er midden in het centrum van Zutphen een groot paleis. Zutphen wil het paleis weer uit de grond trekken en er een trekpleister in het oosten van het land van maken.

Zutphen