'Er hangt een klauw boven Cortenoever'
CORTENOEVER - Hij blijft goedlachs, maar de plannen voor een dijkverlegging in 'zijn' Cortenoever bezorgen hem slapeloze nachten. Hans van Sytzama (63) is de eigenaar van honderd hectare grond – bijna de helft van Cortenoever –, acht huizen en twee monumenten. Hij heeft zelf twee man personeel in dienst.
Op de verpachte grond produceren koeien jaarlijks 1,1 miljoen liter melk. "Maar dat kan de plannenmakers allemaal totaal niets schelen. De grond is al tweehonderd jaar in ons familiebezit. Je zou toch verwachten dat ze ons er op z'n minst bij betrekken als ze iets met dit gebied willen. Nee hoor. Daarvoor kunnen ze het fatsoen blijkbaar niet opbrengen. Het is de arrogantie van de macht. En dat hier landbouw wordt bedreven, interesseert ze blijkbaar niets." Essentieel punt in Van Sytzama's betoog: de aanleg van een nieuwe dijk door Cortenoever, die verscheidene boeren tot een vertrek zal nopen, is helemaal niet nodig. "Over de verwachte toevloed van water door de IJssel zegt elke deskundige weer iets anders. Het is maar zeer de vraag of er ooit 16.000 m3 bij Lobith ons land binnen zal komen. En dan nog: als je per se maatregelen wil nemen, graaf dan de uiterwaard af, de andere kant van de dijk. Die heeft ongeveer dezelfde oppervlakte als het gebied. Uiterwaarden zijn toch bedoeld om water op te vangen? Heb ik vroeger bij aardrijkskunde op school geleerd." Van Sytzama vindt het vreemd dat Staatsbosbeheer er niet zo lang geleden een bos heeft aangeplant. "In uiterwaarden moet je toch zorgen voor zo min mogelijk obstakels? Gebruik ze waarvoor ze bestemd zijn. Ruimte voor de rivier..."
Voor wie de plannen van de stuurgroep-IJsselsprong bestudeert, lijkt het op het eerste oog vreemd dat bij Zutphen de uiterwaard wél wordt afgegraven – er komt een extra geul naast de hoofdstroom –, terwijl dat bij Cortenoever blijkbaar niet kan. Van Sytzama weet waarom: "Het is heilige grond van Staatsbosbeheer. De natuur moet daar worden beschermd. Ik heb niets tegen de natuur, maar wat is de prijs die we er in dit geval voor betalen? Je zet heel Cortenoever op zijn kop. Als je in de uiterwaarden zou graven, houd je na afloop nog steeds natuur over die zich kan ontwikkelen." Hij vergelijkt de situatie met de Millingerwaard bij Nijmegen, waar hij zelf ooit grond in bezit heeft gehad. "Daar zijn altijd afgravingen geweest en die zijn toen in de jaren tachtig gestopt. Het werd een natuurontwikkelingsproject. En het is er prachtig geworden. Het is onderdeel van de Gelderse Poort."
Toen het Rijk het idee lanceerde om in het kader van de plannen voor Ruimte voor de Rivier in Cortenoever en de Voorsterklei een dijk te verleggen en een gebied bij De Hoven als reserve-opvang te bestemmen, ging de regio – Brummen, Zutphen, Voorst, provincie, Waterschap Veluwe – aan de slag met een alternatief. De regionale stuurgroep mikte op het schrappen van beide dijkverleggingen, maar dat bleek niet haalbaar en ze zijn nu toch maar in het regionale alternatief opgenomen. Een idee voor een bypass van de rivier rondom De Hoven, die Cortenoever verlichting had kunnen bieden, was ook al niet uitvoerbaar gebleken omdat landbouw en natuur ten westen van Empe dan zouden verdrogen. De regio lijkt er wel in te slagen dat de reservering bij De Hoven van tafel gaat. Zodat het mogelijk wordt die wijk met zo'n 3.000 woningen uit te breiden.
Van Sytzama: "We hebben in Cortenoever 215 handtekeningen ingezameld, maar daar wordt gewoon geen rekening mee gehouden. "
Ook de keren dat Van Sytzama of anderen namens Cortenoever op inspraakbijeenkomsten het woord voerden, hadden ze steevast het gevoel dat er niet geluisterd werd. "Integendeel, je wordt weggehoond. Ik ga dan ook niet meer naar zulke bijeenkomsten toe." Hij heeft op zijn erf bezoek gehad van tal van prominente personen, onder wie dijkgraaf Verwolf ("die kwam zelfs met zijn vrouw"). Hij heeft er zelfs minister Veerman over gesproken – de man van het Deltaplan dat Nederland voorbereidt op stijgend zeewater. "Maar al die contacten hebben niets uitgehaald. De grote klauw die boven Cortenoever hangt, is gebleven." Hij was graag de woordvoerder van zijn buurtschap geweest in de klankbordgroep, die de stuurgroep adviseert. "Maar dat was natuurlijk ongewenst, ik ben te kritisch."
Ruim vijf jaar geleden ging Van Sytzama eens bij zichzelf te rade. "Er is geen opvolging en ik begin op een leeftijd te komen dat ik iets voor de toekomst moet regelen. In 2003 heeft een projectontwikkelaar mij benaderd. Die was geïnteresseerd en we hebben twee goede gesprekken gevoerd. Het derde werd opeens gecanceld. Hoezo? vroeg ik. Nou, die projectontwikkelaar had in de krant een kleine advertentie gelezen dat Cortenoever was aangewezen als zoekgebied voor Ruimte voor de Rivier. Einde verhaal. Sindsdien leven we hier in grote onzekerheid. We weten nog steeds niets. Een huurder van mij, die er 37 en een half jaar heeft gewoond, is al vertrokken, hij zag het niet meer zitten."
"Het gebied zal vier keer per eeuw overstromen, wordt er gezegd. Dat maakt het voor kopers niet aantrekkelijk. Dus ik raak mijn panden en gronden niet kwijt. Er wordt gesproken van verplaatsing van bedrijven. Dus ik zeg: ik heb 100 hectare en acht huizen. Waar wilt u mij hebben? Dat kan natuurlijk niet." Van Sytzama weet zich aan handen en voeten gebonden:
"Heb je het pand hier naast gezien, het vervallen landhuis? Ik loop al heel lang met plannen rond om er een appartementencomplex van te maken. Eerst kon dat niet vanwege de stankcirkel rond veeteeltbedrijven. Nu die is versoepeld, kan het kan het weer niet vanwege de maatregelen tegen hoogwater. Onvoorstelbaar vind ik het dat er zo met mensen wordt omgegaan. Er is duidelijk sprake van een dictatoriale democratie."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
6
Voorbijganger helpt dronken man in Eefde (die daarna een misdrijf pleegt)
Wie goed doet, goed ontmoet. Dat dit niet altijd opgaat, ondervond een man in Eefde afgelopen zondagmiddag. Bij het voorbijgaan van een langs de Flierderweg geparkeerde auto zag hij in de berm – tussen een aantal flessen drank – een man liggen. Hij hielp hem op de been... en kon vervolgens niet verhinderen hoe de man doodleuk achter het stuur kroop en wegreed. -
PREMIUM
Gaat moordenaar van Marjolein (35) eindelijk vertellen wat er is gebeurd? ‘We kunnen nog steeds niet rouwen’
De 32-jarige Toon H. die twaalf jaar celstraf kreeg voor het doden van zijn vriendin Marjolein Bosch (35), drie jaar geleden in haar woning in Eerbeek, zegt eindelijk te willen praten. ,,Ik kreeg het eerder niet uit mijn strot”, zei hij vandaag voor het gerechtshof in Arnhem. -
Koken & Eten
Hygiëne in de keuken: maak ook je kruidenpotjes af en toe goed schoon
Veel gevallen van voedselvergiftiging ontstaan thuis, aldus het RIVM. De meeste bacteriën in de keuken denk je waarschijnlijk te vinden in de keukenhanddoek, vuilnisbak of snijplank, maar uit een nieuwe studie blijkt dat kruidenpotjes nog grotere bacteriemagneten zijn. -
PREMIUMKorfbal overzicht
KVZ kent een perfecte avond tegen DOS-WK, Devinco moet nederlaag slikken
KVZ is hard op weg naar handhaving in de eerste klasse. De ploeg van trainer Erik Wolsink rekende zaterdag af met DOS-WK (22-12) en neemt halverwege het zaalseizoen de derde plaats in. Devinco is voorlopig nog niet uit de zorgen. De Deventer korfballers verloren met 21-19 van HKC en zagen concurrent Revival winnen van koploper Oranje Zwart. -
Dit zijn de goedkoopste auto's voor private lease
Met private lease kun je voor een vast bedrag in een gloednieuwe auto rijden. Nagenoeg alles is inbegrepen: of het nu wegenbelasting, de verzekering, onderhoud of pechhulp is, je hoeft er niet over na te denken. Dit zijn de goedkoopste modellen.
-
PREMIUM
Deze Lochemse politieke partij wil alle laanbomen als ‘beschermd’ betitelen na illegale kap: ‘Extra check’
Laanbomen in het buitengebied van de gemeente Lochem zouden meer beschermd moeten worden tegen mogelijke kap. Dat stelt de lokale politieke partij LochemGroen!, die een voorstel in voorbereiding heeft om duizenden laanbomen in het buitengebied van heel Lochem op te nemen in de zogeheten algemene plaatselijke verordening (APV). -
-
-
PREMIUM6
Meer uren per dag werken in minder dagen, kan het?
Meer tijd voor ons sociale leven, minder files en minder drukte bij de kinderopvang. Om de problemen op de arbeidsmarkt aan te pakken, komt internist en hoogleraar Marcel Levi met een opmerkelijk voorstel: ga hetzelfde aantal uren werken in minder dagen. -
1
De Graafschap blameert zich enorm tegen Telstar
DOETINCHEM - De Graafschap gaat af tegen Telstar (0-1). Geduld van trouwe aanhang in trainer Adrie Poldervaart raakt op nu de play-offs weer een stuk verder uit zicht zijn. Wedstrijd in slotfase stilgelegd nadat Telstar-doelman Koeman jr. werd bekogeld.