Volledig scherm

Europatuin voor tweede keer failliet

ZUTPHEN - Tuincentrum Europatuin aan de Pollaan in Zutphen is door de rechtbank in Den Haag failliet verklaard. Negentien personeelsleden zijn ontslagen, maar staan nog niet op straat.

Het in oktober 2003 geopende tuincentrum blijft voorlopig open, omdat er gesprekken lopen met meerdere overnamekandidaten. Uitkeringsinstituut UWV neemt de loonbetaling voor het personeel over.

Curator Carin Schreuder vertelt dat het onderzoek naar de oorzaak van het faillissement nog moet beginnen. "Volgens de bestuurder zijn er te weinig inkomsten ten opzichte van de kosten. Onder meer de hoge huurkosten voor het pand spelen hierin mee."

Momenteel worden er voorbereidingen getroffen voor een opheffingsuitverkoop, licht Schreuder toe. "Het is belangrijk dat het tuincentrum open blijft, zolang de gesprekken over een overname nog lopen. Als we nu al het licht uitdoen, dan komt dat de zaak en een doorstart niet ten goede." In de winkel zijn alle knaagdieren, vissen en reptielen daarom al met vijftig procent afgeprijsd.

Medio 2004 ging Europatuin eveneens failliet, maar maakte de vestiging in Zutphen een doorstart onder de nieuwe eigenaar Vastgoed 's Gravenhage BV, dat gelieerd is aan vastgoedondernemer Ed Maas.

Vestigingsmanager Wilbert de Leeuw van Europatuin Zutphen klinkt opvallend optimistisch na het faillissement van het tuincentrum. Hij verwacht niet dat de zaak op slot gaat. „Hier kwam het nieuws als een donderslag bij heldere hemel. Het tuincentrum blijft open; wij wachten af wat door hogerhand wordt besloten.”

Dat Europatuin uit Zutphen verdwijnt, staat volgens De Leeuw zo goed als vast. „Maar een tuincentrum heeft in een stad als Zutphen zeker bestaansrecht. Duidelijk is dat we een andere naam krijgen, als een overname plaatsvindt.”

Curator Carin Schreuder wil dat nog niet bevestigen. Net als de Zutphense vestiging is ook Europatuin De Bilt failliet verklaard. Beide zijn dochterbedrijven van Vastgoed ’s Gravenhage BV. De franchiseformule Europatuin is ondergebracht in een andere BV en zodoende niet failliet.

Volgens vestigingsmanager De Leeuw zijn er geen schuldeisers. Het faillissement is door het bedrijf zelf aangevraagd. „Alle rekeningen zijn gewoon betaald.” Hij heeft goede hoop dat er er snel een kandidaat wordt gevonden die een doorstart wil maken.

Leveranciers leveren voorlopig niet meer aan het Zutphense tuincentrum, waardoor de winkel op sommige plaatsen wat leger oogt dan voorheen. „Dat valt onze klanten ook op. Als zij hierover vragen stellen, dan reageren we heel open en eerlijk. We wachten af totdat de zaak is overgenomen, delen we hen dan mee”, vertelt De Leeuw.

Voordat Europatuin zich in oktober 2003 vestigde op het Polplein aan de Pollaan, kende Zutphen jarenlang het Zutphense tuincentrum in De Hoven.

Zutphen