Jolande Withuis: ,,Wij verbrandden onze bh’s om ons te ontworstelen aan de dwang om er maar leuk uit te zien. Nu is die dwang terug van weggeweest.”
Volledig scherm
PREMIUM
Jolande Withuis: ,,Wij verbrandden onze bh’s om ons te ontworstelen aan de dwang om er maar leuk uit te zien. Nu is die dwang terug van weggeweest.” © Arjan Gotink

Feministe Jolanda Withuis: ‘Ik kan me erover verbazen hoe sommige meisjes eruitzien’

In de jaren 70 verbrandden vrouwen hun bh’s en liepen ze in tuinbroeken om zich te ontworstelen aan de dwang om er maar leuk uit te zien. Tot haar schrik ziet socioloog en schrijfster Jolande Withuis (73) uit Zutphen dat die dwang terug van weggeweest is.

25 reacties

 • henri muis

  2 maanden geleden
  Helaas lees ik toch door het interview heen dat deze vrouw niet het echte feminisme aanhangt. Ze is in haar jeugd gekrenkt en is daaromheen een feministische zweem gaan borduren. Ik vind dat niet oke. En die doordringende mannenhaat....stille verwijten. Alsof mannen niets aan hun uiterlijk doen. Wake up. Het zijn andere tijden. Feminisme nu gaat over gelijkheid, gelijke kansen. Daar ben ikzelf als man voor. Ik ben in hart en nieren een mens die voor gelijkheid is! Gelijkheid die haalbaar is.
 • Pim Willemsen

  2 maanden geleden
  @Jos Tielbeke, het etaleren heeft vele kanten. Wat ik echt erg vind in deze tijd: de opgespoten lippen van dames, die dan op foto’s ook nog hun wangen naar binnenzuigen en daardoor er uit zien als een eend. De vreemde gekte uit USA om borsten vol te spuiten met silliconen. Maar goed, er zijn ook mannen die nu ineens een baard dragen en hun armen blauw laten tatoeëren.
 • Kas van Dam

  2 maanden geleden
  Nou.... zie dat weinig terug hoor... en ga veel met veel tiener meiden om (qua werk, wees gerust!). Het is veel te doen om kleding, haar, make-up, maar alleen als ze dat zelf willen en op de manier die ze zelf leuk vinden. En hebben ze even geen zin, dan is gewoon haar in een staart, trainingsbroek aan, geen make-up. Lekker belangrijk wat anderen vinden! (slay!)
 • Caitlin Veenendaal

  2 maanden geleden
  Wat grappig, ik noem mijzelf ook een feminist maar daaronder valt voor mij dat vrouwen zich mogen kleden zoals ze willen, of dat nou heel vrouwelijk is, mannelijk of hoe dan ook. Gesluierd of half naakt. Ze mogen huisvrouwen zijn, een carriere hebben, what ever suits them. Mijn interpretatie van het feminisme lijkt pertinent te verschillen met die van Jolande. Misschien dat dit de reden is dat wij jonge mensen weg blijven bij dit soort lezingen. Het zit hem in de interpretatie.
 • Marinus Visser

  2 maanden geleden
  Applause voor deze vrouw