Volledig scherm
Wethouder Mathijs ten Broeke maakt samen met Greet Jongerling van Filmtheater Luxor en Ineke Hissink (voorzitter Open Monumentendag) het Zutphens Monument van het Jaar 2018 bekend. © Eigen foto

Filmtheater Luxor Monument van 2018 in Zutphen

Filmtheater Luxor is het Monument van 2018 in Zutphen geworden. Dat is zondagmiddag bekend gemaakt door wethouder Mathijs ten Broeke.

De gemeente Zutphen organiseert in samenwerking met de Stichting Open Monumenten Comité Zutphen sinds 2016 het Monument van het Jaar. Dit is met name een bewustwordingscampagne om draagvlak te creëren voor het onderhoud en toegankelijk maken van monumenten.

Ondersteuning

Steeds vaker worden lopende subsidiestromen beëindigd of wordt er minder uitgekeerd. Dit houdt echter niet automatisch in dat er geen subsidies meer te vinden zijn. Met het Monument van het Jaar ondersteunt de gemeente eigenaren in het vinden van alternatieve financieringsmogelijkheden om het project of het noodzakelijk onderhoud toch te kunnen verrichten. Door het Monument van het Jaar zet Zutphen een pand of een project in de schijnwerpers. In 2016 was dit de restauratie van de St. Jan en in 2017 de Molen Nooitgedacht.

Luxor

Het Monument van het Jaar 2018 is Filmtheater Luxor dat gevestigd is in het rijksmonument Houtmarkt 64. Luxor viert vanaf 5 oktober het honderdjarig bestaan. Hiervoor worden lopende het jaar verschillende activiteiten georganiseerd. Tevens is de wens het pand op te knappen. Het interieur wordt vernieuwd en de gevel wordt hersteld. 

Crowdfunding

De benodigde investering is nog niet compleet. Met crowdfunding moet het resterende bedrag op tafel komen. project, dat zich nu nog in de verkennende fase bevindt, zal via de website www.luxorzutphen.nl te volgen zijn. Geïnteresseerden kunnen hier vinden hoe ze het project kunnen steunen.

  1. Kinderdagverblijven Zutphen gaan voorlopig nog geen niet ingeënte kinderen weren
    PREMIUM

    Kinderdag­ver­blij­ven Zutphen gaan voorlopig nog geen niet ingeënte kinderen weren

    Zutphen staat bekend om haar lage vaccinatiegraad. Onlangs werd bekend dat op dit moment 84,9 procent van de inwoners is gevaccineerd. De overheid is bezig nieuw beleid te maken, dat tegen het einde van dit jaar wordt verwacht. Is er straks de mogelijkheid niet ingeënte kinderen van kinderdagverblijven te weren, of komt er zelfs een vaccinatieplicht? Kinderdagverblijven in Zutphen gaan, in tegenstelling tot instellingen elders in het land, voorlopig nog niet weren.

Zutphen