Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Financiële steun voedselbank Zutphen nabij

Als één van de weinige gemeenten met een voedselbank verleende Zutphen tot nu toe nooit financiële steun. Binnenkort komt daar waarschijnlijk verandering in, want het college van burgemeester en wethouders staat waarschijnlijk positief tegenover een gemeentelijke bijdrage in de structurele huisvestingskosten van de voedselbank.

Voedselbank de Eetketen is samen met de gemeente op zoek naar een geschikte nieuwe locatie, aangezien eigenaar Peters van het voormalige Aldi-pand aan de Groenmarkt heeft laten weten het onderkomen te willen verkopen of verhuren. De voedselbank mocht de afgelopen jaren vrijwel gratis gebruik maken van het pand en trok na de mededeling van de pandeigenaar eerder dit jaar zelf aan de bel omdat gevreesd werd dat er niet op tijd een nieuw onderkomen gevonden kon worden.

De voedselbank is afhankelijk van giften en heeft daarom zelf niet het vermogen structurele huisvestingskosten voor haar rekening te nemen. Bovendien voldoen niet alle locaties aan eisen die wettelijk gesteld worden aan voedselopslag. De gemeente bood eerder al aan mee te denken en kwam onlangs met vijf potentiële locaties op de proppen. Wethouder Annelies de Jonge liet bij die gelegenheid al weten zich in te zullen spannen voor een gemeentelijke bijdrage. Inmiddels heeft De Jonge het raadsforum gemeld dat het college waarschijnlijk bij de gemeenteraad terugkomt voor zo’n bijdrage in de structurele huisvestingskosten.

Onduidelijkheid

Hoe hoog de benodigde bijdrage zal zijn blijft nog even afwachten. Van de vijf locaties die onlangs zijn bekeken ziet het bestuur van de voedselbank in drie locaties potentie, meldt voorzitter Gert Vrieze. “Binnenkort gaan we daarover met de gemeente om de tafel zitten. Dan moet ook blijken of de gemeente financieel over de brug komt.” Vrieze wil niet ingaan op locaties om eventuele onderhandelingen niet te schaden. “Maar ik heb goede hoop dat er snel duidelijkheid komt.”

Nieuwsapp
Download de gratis nieuwsapp van de Stentor en blijf zo altijd en overal op de hoogte van het laatste (sport)nieuws. 24 uur per dag al het nieuws uit uw buurt of stad en het belangrijkste nieuws uit binnen- en buitenland. Gratis, overzichtelijk en snel! Download de app hier voor iOS en hier voor Android!

Zutphen