Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Fiscus mocht huurtoeslag bewoners Bronsbergen niet intrekken

De Belastingdienst heeft ten onrechte de huurtoeslag stopgezet van een aantal bewoners van park Bronsbergen in Zutphen. Dit oordeelt de Raad van State. 

De fiscus had in 2017 besloten dat de woningen van de bewoners deel uitmaken van een vakantiepark, waardoor de Zutphenaren geen recht op huurtoeslag hadden. Vanwege de Wet op de huurtoeslag die in 2016 is ingegaan,  hebben huurders van recreatiewoningen sinds begin 2018 namelijk niet langer recht op huurtoeslag.

Enkele bewoners van Bronsbergen voelden zich daardoor flink tekort gedaan en gingen samen met een groep andere permanente bewoners van recreatieparken in beroep. De Zutphenaren verdedigden zich door te verwijzen naar het in 2013 door de gemeente Zutphen ingezette gedoogbeleid voor permanente bewoning van recreatiewoningen. 

Recreatiepark

Ook werd een e-mailwisseling met een ambtenaar van de gemeente Zutphen ingebracht. Daarin werd vermeld dat de gemeente Zutphen Bronsbergen niet meer als recreatiepark, maar als een gewone woonbuurt ziet en dat de reden daarvoor is dat het grootste deel van de bewoners permanent op Bronsbergen woont. Ook meldde de ambtenaar dat het college van burgemeesters en wethouders eind 2018 heeft besloten de gedoogconstructie met vijf jaar te verlengen en na afloop van die periode een woonbestemming aan de woningen op Bronsbergen hoopt te kunnen toekennen.

De Raad van State oordeelt op basis daarvan dat de bewoners van Bronsbergen voldoende hebben aangetoond  dat hun woningen geen deel uitmaken van een vakantiepark. 

 1. Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartkloppingen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’
  PREMIUM
  video

  Zutphense Manuela krijgt bibbers en hartklop­pin­gen van cello van 30.000 euro: ‘Ik móét ‘m hebben’

  Boem! Op slag verliefd. Dat werd de Zutphense celliste Manuela Verbeek toen ze bij vioolbouwer Michael van Berkum twee maanden geleden een circa 260 jaar oude Franse cello zag staan. Ze mocht 'm even bespelen en kreeg ‘de bibbers en hartkloppingen’. Manuela wil de cello koste wat kost hebben. Probleempje: hij kost 30.000 euro. En dat heeft ze niet. Manuela houdt een crowdfundingconcert om de cello te bemachtigen.
 2. Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriendelijkheid is voorbij’
  PREMIUM

  Boeren in Oost-Nederland bereiden zich opnieuw voor op acties: ‘De tijd van praten en vriende­lijk­heid is voorbij’

  In diverse chatgroepen van de Farmers Defence Force (FDF) neemt de oorlogstaal en actiebereidheid toe. Maandagavond zal de meest radicale boerengroepering koppen tellen voor een gecoördineerde actie om de voedselvoorziening een week voor kerst in Nederland plat te leggen. ,,We kunnen niet anders’’, zegt veehouder Willeam Schoonhoven (41) uit Beemte-Broekland.

Zutphen