Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Fors meer woninginbraken in gemeente Zutphen, vooral Warnsveld vaker de klos

In 2019 is bijna 50 procent meer ingebroken in de gemeente Zutphen dan een jaar eerder, blijkt uit cijfers van Buurtpreventje, een Zutphens veiligheidsplatform. Dat baseert zich op gegevens van de politie. Vooral in de dorpskern van Warnsveld zijn veel meer inbraken genoteerd. 

In 2018 daalde het aantal inbraken in Zutphen nog spectaculair, maar vorig jaar is een eind gekomen aan de al jaren dalende trend van inbraken in de gemeente. Afgelopen jaar werd 101 keer ingebroken (of geprobeerd in te breken) in de gemeente Zutphen, een jaar eerder was dat nog 67 keer. Vooral in Warnsveld steeg het aantal enorm: het dorp kreeg met 25 inbraken te maken, drie keer zoveel als een jaar eerder. 

In de wijk Noordveen verdubbelde het aantal inbraken en ook in het Waterkwartier waren inbrekers veel actiever. In het centrum van Zutphen bleef het aantal inbraken gelijk. 

Warnsveld

De grote toename van het aantal inbraken in Warnsveld zou te maken kunnen hebben met het type woning in het dorp, zegt Lex Hemelaar van Buurtpreventje. ,,Het blijft speculeren, maar statistisch gezien vinden veel woninginbraken plaats in hoekwoningen en vrijstaande woningen. Die zijn kwetsbaarder, omdat er van meerdere kanten ingebroken kan worden en er zijn meerdere vluchtwegen.”

Alert

Op de lange termijn is het aantal inbraken wel afgenomen in Zutphen. Sinds 2013 is het aantal inbraken in de gemeente gedaald met een factor drie: toen werd er nog 319 keer ingebroken in de hele gemeente. Toch blijft het zaak alert te blijven, zegt Hemelaar. ,,De aandacht verslapt snel, maar het aantal inbraken kan zomaar toenemen, dat zie je hier aan.”

Om die aandacht te houden, staat Buurtpreventje maandelijks met een tent in een buurt waar recent ingebroken is. Woensdag 8 januari staat die tent op deBraamkamp, vanwege een recente inbraak daar. In die BuurTent zoals het initiatief heet, staan onder anderen vrijwilligers, iemand van de gemeente en een sleutelspecialist of de politie. 

Whatsapp

Hemelaar raadt mensen ook vooral aan lid te worden van een whatsapp-groep voor buurtpreventie. ,,Gelukkig zien we al dat dat een heel grote vlucht heeft genomen in Zutphen. En op onze website staat een totale virtuele gereedschapskist met wat mensen het beste kunnen doen om inbraak te voorkomen.” 

Zutphen