Volledig scherm

Geen UMTS op toren kerk

EEFDE - Op de kerktoren van de Ontmoetingskerk in Eefde komt geen UMTS - installatie. De kerkenraad heeft besloten telecombedrijf Orange geen toestemming te geven voor de plaatsing van de installatie.

De ongerustheid onder veel leden van de protestantse gemeente en ook onder Eefdenaren die geen lid zijn over het vermeende stralingsgevaar, heeft in het besluit de doorslag gegeven. Dit blijkt uit een schriftelijke verklaring van de kerkenraad die gisteren naar buiten kwam. Het besluit betekent dat het kerkbestuur een belangrijke extra bron van inkomsten ziet wegvallen (Orange zou per jaar een vergoeding van ruim tweeduizend euro gaan betalen).

De kerkenraad heeft zwaarder laten wegen dat "de Ontmoetingskerk bovenal een plaats van ontmoeting moet zijn. Een plek waar alle mensen in Eefde zich welkom voelen en welkom zijn. Een plek die uitnodigt, waar mensen op verhaal kunnen komen en geïnspireerd worden. Een plek die bindt.''

In de afgelopen weken ontving de kerkenraad zon 260 brieven waarin leden en niet-leden bezwaar maakten tegen de geplande plaatsing van de UMTS-installatie.

De begin januari gehouden informatieavond in dorpshuis Het Hart waarop een woordvoerster van het Antennebureau en een stralingsdeskundige die bij de kerk woont hun best deden om de onrust over UMTS-straling weg te nemen, heeft geen resultaat gehad. Orange gaat op zoek naar alternatieve locaties.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Zutphen