Volledig scherm
Voorgenomen bomenkap in het kader van groot onderhoud aan de N319 tussen Ruurlo en Groenlo leidde onlangs tot protesten. De provincie gaat inwoners nu eerder laten meedenken over groot onderhoud aan N-wegen. © Peter Zandee

Gelderland gaat inwoners eerder betrekken bij inrichting van wegen

De provincie Gelderland wil haar inwoners en weggebruikers eerder laten meedenken over de inrichting van wegen. Via een online enquête gaat de provincie in een vroeg stadium peilen op welke aandachtspunten ze moet letten. 

De N826 (Zutphen - Laren) en de N797 (Putten - Garderen) zijn geselecteerd voor deze proef. De proef bestaat uit een online enquête waarin de provincie aan bewoners en weggebruikers vraagt om hun aandachtspunten voor deze weg zo nauwkeurig mogelijk te beschrijven. De aangedragen aandachtspunten neemt de provincie mee in de afweging voor maatregelen aan die weg. 

Onderhoud

In 2023 staat voor beide wegen groot onderhoud gepland. Dit onderhoud combineert de provincie met andere maatregelen, bijvoorbeeld om de verkeersveiligheid te verbeteren. Groot onderhoud van een provinciale weg vindt elke negen tot tien jaar plaats. 

Bomenkap

Onlangs leidde het voorgenomen groot onderhoud aan de N319 tussen Ruurlo en Groenlo tot maatschappelijke onrust, omdat in dit plan de kap van 343 bomen was voorzien. Bezorgde burgers protesteerden hier met succes tegen. De provincie heeft de kapvergunning inmiddels ingetrokken en gaat zich opnieuw beraden over de aanpak van de N319. Ook neemt de provincie het behoud van gezonde bomen voortaan als uitgangspunt van toekomstig beleid.     

Zutphen