Volledig scherm
Wethouder Patricia Withagen © Jan Houwers

'Gemeente Zutphen schiet tekort met zorgplicht’

Wethouder Patricia Withagen erkent dat de gemeente Zutphen momenteel tekort schiet in haar zorgplicht bij het leerlingenvervoer, maar verwacht dat het zeker nog weken kost om alles goed op de rit te krijgen. 

In een memo aan de gemeenteraad somt Withagen een reeks aan problemen op die nog altijd aan de orde zijn bij vervoerscentrale PlusOV.

Leerlingen worden niet opgehaald en er is een tekort aan personeel en voertuigen bij PlusOV, dat bovendien met technische problemen kampt. Als busjes wel rijden wordt er regelmatig geklaagd over het ontbreken van noodzakelijke begeleiding en een passend voertuig.  Dat is niet alles, want de vervoerscentrale is ook moeilijk bereikbaar, communiceert slecht en komt afspraken niet na. 

De problemen bij PlusOV in de negen betrokken gemeenten komen niet uit de lucht vallen. Ook aan het begin van het vorige schooljaar liep het vervoer stroef in Apeldoorn, toen nog de enige gemeente waar PlusOV het leerlingenvervoer verzorgde.

Ingrijpen

De gemeente Zutphen wees in eerste instantie vooral naar de verantwoordelijkheid van PlusOV, al werd eind vorige week besloten om in te grijpen door bepaalde ritten door TCR uit te laten voeren. ,,Het klopt dat wij als gemeente verantwoordelijk zijn”, meldt Withagen nu over de problemen. ,,Die verantwoordelijkheid voelen we en nemen we ook op ons. We voldoen op dit moment niet goed genoeg aan onze zorgplicht, we schieten tekort. Het gaat nog in teveel situaties niet goed.”

Te voorzien?

Op vragen over de oorzaak van de problemen en of de situatie niet te voorzien was kan Withagen naar eigen zeggen nog geen antwoorden geven. ,,Die vragen snap ik goed, maar het beantwoorden daarvan is op dit moment niet zo urgent als het oplossen van de problemen. Maar die vragen moeten zeker nog beantwoord gaan worden.” De negen betrokken gemeenten besluiten donderdagmiddag waarschijnlijk tot een gezamenlijk evaluatieonderzoek.

Wat de kosten zijn van maatregelen als de extra inzet van personeel en voertuigen is nog niet bekend, maar de gemeente Zutphen verwacht die kosten binnen de bestaande budgetten op te kunnen vangen. Begin volgende week kunnen ouders en andere betrokkenen terecht bij een inloopbijeenkomst over de vervoersproblemen. 

Zutphen