Volledig scherm
Gemeentehuis Zutphen © Google Streetview

Gemeente Zutphen zet in op minder regels voor ondernemers

De gemeente Zutphen zet in op een vermindering van het aantal regels voor ondernemers om een aantrekkelijker ondernemersklimaat te creëren op de Mars. Op dat bedrijventerrein ontstond de afgelopen jaren veel leegstand doordat verschillende grote bedrijven vertrokken of failliet gingen. 

Ondernemers en gemeente denken momenteel samen na over het aantrekkelijker maken van het gebied aan de noordkant van Zutphen. Daarvoor zijn al zes speerpunten geformuleerd, zoals het verbeteren van de infrastructuur en de fysieke en digitale bereikbaarheid. Het college van burgemeester en wethouders komt na twee brainstormsessies met ondernemers volgend voorjaar met een plan voor de Mars.

Naast de zes speerpunten kondigde wethouder René Sueters gisteren tijdens de laatste sessie aan in te willen zetten op meer vrijheid voor ondernemers. ,,Ondernemers hebben zelf genoeg organiserend vermogen om aan te geven wat ze willen en vaak ook om dat uit te voeren.” Minder regels en meer onderlinge samenwerking moet het devies wat Sueters betreft zijn.

Financiering

Die samenwerking tussen ondernemers verloopt nog niet altijd soepel, vooral op het gebied van de financiering van alle plannen die er zijn voor een beter ondernemersklimaat op de Mars. Vorig jaar ontstond veel discussie over de reclamebelasting die alle ondernemers met reclame-uiting verplicht moeten afdragen. 

Quote

Er is weinig weerstand meer, hoewel je natuurlijk altijd klagers houdt

Jos Addink

Een groep kleine ondernemers vond de heffing in de laagste categorie te hoog, waarna een aanpassing volgde. Met de opbrengsten uit de reclamebelasting financiert ondernemersorganisatie Parkmanagement onder anderen gezamenlijke beveiliging op het bedrijventerrein. ,,Er is weinig weerstand meer, hoewel je natuurlijk altijd klagers houdt”, zegt parkmanager en ondernemer Jos Addink daarover. Bij de gemeente wordt nog wel nagedacht over een vorm van inning onder pandeigenaren en ondernemers die eerlijker is verdeeld, bijvoorbeeld via de onroerendezaakbelasting (OZB) of bedrijveninvesteringszone.

Veel ondernemers en raadsleden zien wel wat in een kritischere blik op wat wel en niet gezamenlijk gedaan moet worden. Meer organisatie op deelbelangen en alleen gezamenlijke organisatie op onderwerpen als beveiliging of een aantrekkelijke aankleding van de openbare ruimte. Daarnaast wordt Noorderhaven door steeds meer ondernemers en bewoners als een apart gebied beschouwd met een heel ander karakter dan dat van de Mars. Een aparte benadering van dat gebied zou daarom gewenst zijn.

Zutphen

poll

Wat vind jij?

Wat vind jij?

  • Een leerkracht bepaalt zelf wat hij wel of niet vertelt in de les. (9%)
  • Alleen als de docent heel duidelijk maakt dat het zijn mening is, dan mag hij zoiets wel zeggen. (36%)
  • Een leerkracht moet zich altijd baseren op feiten. Hij is er niet om zijn mening over te dragen aan jongeren. (55%)
1302 stemmen