Volledig scherm
Evert-Jan Van Til ligt al jaren overhoop met de gemeente Zutphen over 't Loo, een bouwplan dat Van Til via zelfrealisatie tot ontwikkeling brengt. © Jan Houwers

Gemeente Zutphen zet streep onder conflict met Van Til

De gemeente Zutphen en vastgoedondernemer Evert-Jan van Til hebben een definitief akkoord bereikt over een aantal heikele punten rondom bouwplan 't Loo in de Zutphense wijk Leesten. Beide partijen hebben dinsdag hun handtekening gezet onder een aantal afspraken.

Met de overeenkomst hebben de gemeente en Van Til een streep gezet onder een jarenlang conflict. Over het akkoord zeggen beide partijen dat er water bij de wijn is gedaan om tot een vergelijk te komen. Wethouder Coby Pennings: "Vooral voor de bewoners van plan 't Loo is deze overeenkomst fijn. Er is nu helderheid en er wordt wat gedaan aan de openbare ruimte."

Zelfrealisatie

Het conflict over plan 't Loo dateerde al van begin deze eeuw. In 2003 liet Van Til de gemeente weten dat hij zélf de gronden om zijn eigen woning in Leesten-Oost wilde ontwikkelen. Via een onteigeningsprocedure heeft de gemeente daarna geprobeerd de grond in bezit te krijgen. Die poging slaagde niet. Sindsdien liggen de partijen overhoop. Vooral dat de gemeente onaangekondigd een bouwstraat verwijderde die onderdeel uitmaakte van de infrastructuur van 't Loo, zette kwaad bloed bij Van Til. 

Quote

Dit heeft te veel negatieve energie met zich meege­bracht

Evert-Jan van Til, ondernemer

Het conflict leidde ertoe dat er weinig tot niets gebeurde aan de openbare ruimte in de woonbuurt in opbouw. Beide partijen wezen hierin op elkaars verantwoordelijkheid. In enkele straten wonen mensen daardoor al maandenlang aan onverharde wegen, zonder stoepen en verlichting. Daar komt nu een einde aan. Nog dit jaar wordt de openbare ruimte aangepakt. Beide partijen nemen daarin een rol. Daarnaast zijn de partijen het eens geworden over een grondruil met gesloten beurzen, waardoor zowel de gemeente als Van Til verder kunnen ontwikkelen in de rest van het gebied.

Opluchting

Van Til zegt vooral blij te zijn dat er een punt kan worden gezet achter de jarenlange strijd die hij heeft gevoerd met de gemeente. Hoewel hij nog steeds van mening is dat zijn plannen stelselmatig werden tegengewerkt, voelt hij zich opgelucht over het bereikte akkoord. "Dit heeft te veel negatieve energie met zich meegebracht. We kunnen verder. Dat is wat mij betreft het belangrijkste resultaat van deze overeenkomst: dat we dit alles achter ons kunnen laten."

Quote

De bewoners waren de dupe van dit conflict.

Mathijs ten Broeke, SP

Nog voor het eind van dit jaar worden de nu nog onverharde wegen in plan't Loo aangelegd. De gemeente legt aan de noordzijde van het gebied, in het verlengde van de Hawkinsstraat, een ontsluitingsweg aan. 't Hummel bv draagt bij aan de kosten hiervan. 't Hummel gaat ook het verlengde deel van de Laan van de Highlanders verharden en woonrijp maken. De Zutphense SP-fractie maakte zich eerder hard voor bewoners van deze straat. Fractievoorzitter Mathijs ten Broeke: "We zijn ontzettend blij dat er nu afspraken zijn gemaakt. De bewoners waren de dupe van dit conflict. Dat had nooit mogen gebeuren."

  1. Kerstpakketten uit Zutphen gaan de hele wereld over dankzij wielrenners
    PREMIUM
    Video

    Kerstpak­ket­ten uit Zutphen gaan de hele wereld over dankzij wielren­ners

    Topwielrenner Tom Dumoulin pakt over ruim een maand verlekkerd een van de circa 15.000 kerstpakketten uit die door Hedi over onze aardbol worden gestuurd. De kersthectiek is begonnen bij het kleine Zutphense bedrijf. In het magazijn stopt een team inpakkers dagelijks van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat romige kaasjes, flessen wijn en andere lekkernijen in dozen. ‘Operatie kerstpakket’ is nog steeds een logistieke uitdaging.

Zutphen