Volledig scherm
Gerdien Verschoor, met op de achtergrond de Wijnhuistoren in Zutphen. © Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

Gerdien Verschoor uit Zutphen nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Gerdien Verschoor wordt de nieuwe directeur van het Herinneringscentrum Kamp Westerbork. De 55-jarige Zutphense volgt per 1 juli Dirk Mulder op, die na 33 jaar met pensioen gaat.

Verschoor is een kunsthistoricus en schrijfster. Ze woonde en werkte jarenlang in Polen. Kunst, literatuur en de geschiedenis van Midden-Europa zijn haar belangrijkste inspiratiebronnen. De Tweede Wereldoorlog speelt in haar werk vaak een grote rol van betekenis.

De Fundatie

Naast haar werk al schrijfster is de Zutphense (55) directeur van CODART, het internationale netwerk van museumconservatoren van Nederlandse en Vlaamse kunst.  Voor deze functie was ze conservator bij museum de Fundatie in Zwolle. Daarnaast was Verschoor lid van de restitutiecommissie. Deze commissie adviseert over claims op nazi-roofkunst. Deze functie legt ze neer nu ze is benoemd tot de nieuwe directeur van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Kamp Westerbork

Kamp Westerbork was tijdens de Tweede Wereldoorlog een doorgangskamp in de voormalige gemeente Westerbork in Drenthe. Vanuit Westerbork werden ruim 100.000 in Nederland wonende Joden met de trein gedeporteerd naar concentratiekampen in Duitsland, Tjechië en Polen. Herinneringscentrum Kamp Westerbork, zo’n drie kilometer van het voormalig kampterrein, is een museum waar de geschiedenis van Kamp Westerbork wordt verteld.

Zutphen